Belföld

Schmitt: az EU nem hagyja

A tizedik nagygyűlésen a párt alelnöke, Schmitt Pál volt a vezérszónok. Szerinte az Európai Unió nem fogja megengedni, hogy a szocialista magántőke kezébe kerüljenek a közösségi források Magyarországon.

A nem sűrű tömeg délután öt órakor elkezdte megtölteni a Parlament előtti parkolót és a tér déli oldalán található Rákóczi-szobor körülötti füves területet, sokan állnak a Földművelésügyi Minisztérium előtti útszakaszon is.


A szokásoknak megfelelően rendőrség lezárta az autóforgalom elől a környék utcáit, leállt a villamos és a troliforgalom is. A Parlament közvetlen környékén legalább tíz rendőrségi jármű, gépkocsik és egy autóbusz is áll, ebből arra lehet következtetni, hogy legkevesebb száz egyenruhást csoportosítottak a helyszínre.


Az Árpád-sávos és nemzeti színű zászlókat lobogtató tüntetők teljesen megtöltötték az Országház főbejárata előtt lévő parkolót, és a Rákóczi-szobornál lévő szabadon maradt füves területet, a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtti útszakaszt és az Alkotmány utca és a Kossuth Lajos tér kereszteződését.

Schmitt: az unió nem fogja hagyni…

Schmitt Pál szerint az Európai Unió nem fogja megengedni, hogy a szocialista magántőke kezébe kerüljenek a közösségi források Magyarországon. Hangsúlyozta, hogy a források követhetetlen felhasználása tipikusan szocialista gyakorlat.

A Fidesz mindezt Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter nyilvánosságra került beszédével kapcsolatban mondta a többezres tömeg előtt. Az ellenzéki politikus kiemelte, vissza kell menni a demokrácia alapvető kérdéseihez.

A Fidesznek tiszteletben kell tartani a jobboldali pártok céljait és elképzeléseit, ugyanakkor egységre van szükség a problémák megoldására – hangsúlyozta Schmitt Pál.


A több ezer négyzetméternyi területet elfoglaló demonstrálók a Fidesz alelnökének beszéde közben Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre utalva többször skandálták, hogy “Hazaáruló, börtönbe és hogy Gyurcsány takarodj”. A nagygyűlés végén a jelen lévők elénekelték a magyar és a székely Himnuszt, majd azt követően hazaindultak.

Elemezték Scmitt szavait

A Rákóczi-szobor mellett felállított “forradalmi színpadon” azonnal megkezdték a beszédet a szónokok, és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 politikai ügyvivője elemezte Schmitt Pál beszédében foglaltakat. Takács András üdvözölte, hogy a nagygyűlésről ismét több százan maradtak a már egy hónapja felállított színpadnál és közösen hallgatja a beszédeket az itt demonstrálókkal.


A szónoki emelvény előtt és a parkolóban mintegy 2500 ember maradt, és hallgatja a beszédeket. A Fidesz nagygyűléséről távozók teljesen elözönlötték a Kossuth tér környékén lévő mellékutcákat, megbénítva ezzel a nem lezárt útszakaszokon a forgalmat.


Orbán Viktor az október 6-i Fidesz-naggyűlésen jelentette be, hogy ezentúl minden nap gyűlést szerveznek az Országház előtti térre. A vezérszónokok között volt eddig többek között Navracsics Tibor, a párt frakcióvezetője, Kövér László, az országos választmány elnöke, valamint Pelczné Gáll Ildikó és Pokorni Zoltán a Fidesz alelnöke. Beszédet mondott Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is. Hétfőn Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője lesz a szónok a téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik