Belföld

Vita a Demszky-nyilatkozatról

A főpolgármester által kezdeményezett elvi nyilatkozatot Budapest három ellenzéki frakcióvezetője csak érdemi tárgyalás, javaslataik beépítése esetén írja alá. Az együttműködési dokumentumban leszögeznék, hogy elsődlegesen Budapest érdekeit képviselik.

Demszky Gábor nyilatkozattervezete arról szól, hogy a város választott vezetőinek, képviselőinek Budapest érdekeit kell képviselniük elsődlegesen. A szoros önkormányzati választási eredmény, a kiegyenlített erőviszonyok komoly felelősséget rónak a politikusokra, s egyúttal történelmi leckeként lehetővé teszik, hogy meghatározzák azt a közös minimumot, amely alapján letehetik egy konszenzusos Budapest-politika alapjait – állapítja meg a nyilatkozat.

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy a közgyűlési pártok és főpolgármester-jelöltjeik programjában több a közös elem, mint ami megkülönbözteti őket egymástól. Szerinte ezen a közös alapon felépíthető egy új Budapest-politika, a közös alapra épülő együttműködés.

Érdemi tárgyalást akarnak

Az ellenzékiek abban egyetértettek a nyilatkozatot kezdeményező Demszky Gáborral, hogy az önkormányzati választások szoros eredménye miatt szükség van arra, hogy egyetértsenek a főváros érdekét, fejlődését segítő, az önkormányzat működését javító lépésekben. Tarlós István a főpolgármester ötletét jónak tartva megjegyezte, ha közös nevezőre jutnak, beépülnek javaslataik, aláírják a nyilatkozatot.

Hock Zoltán (MDF) szerint szerencsés lett volna, ha már az elmúlt 16 évben is demokratikusabban működött volna a fővárosi önkormányzat vezetése. Bagdy Gábor (KDNP) leszögezte, hogy egy ilyen közös nyilatkozatot, amelyik a budapesti demokraták együttműködéséről szólna, “nem liberális diktátori módszerekkel” kellene elfogadni.

A kormánypártok aláírnák

Molnár Gyula (MSZP) úgy vélte, hogy ezúttal csak a főpolgármester által javasolt nyilatkozatot kellene elfogadni. Szerinte az ellenzék által felvetettekről, például arról a KDNP-javaslatról, hogy a következő négy évben ne privatizáljanak egy közműcéget sem, csak később tárgyaljanak.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy a jövőben a város érdekében nem csak a közgyűlési pártokkal, hanem a civil szervezetekkel is egyeztetni szükséges a döntéshozataloknál.

A politikusok a mintegy félórás nyilvános pengeváltás után, zárt ülésen egyeztettek tovább a nyilatkozat-tervezetről és a módosító javaslatokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik