Belföld

Környezetvédők a Múzeumkert mélygarázsa ellen

Huszonöt fa kivágását és további tíz biztos pusztulását eredményezné a Levegő Munkacsoport állítása szerint a Magyar Nemzeti Múzeum dolgozóinak építendő teremgarázs.

A garázs, amely 63 gépkocsinak nyújtana parkolóhelyet, túl nagy áldozatot kíván a természettől, ezért a Levegő Munkacsoport megfellebbezte a Múzeumkert Bródy Sándor utcai része alá építendő mélygarázs terveit. Az egyszintes garázs fölött csupán 80 centiméter vastagra tervezett földrétegbe telepíthető tetőkert nem pótolná az idős, magas fákat, és záródó lombkoronájuk védelmében viruló, árnyékkedvelő dísznövények romantikus összhatását – áll a munkacsoport hírlevelében.

A mélygarázs tervezői a fővárosi környezetvédelmi ügyosztállyal szakmai egyeztetéseket folytattak ez ügyben, melynek során úgy találták, hogy ezen fák védelme nem oldható meg, mivel a garázs tervezett kapacitását és működőképességét veszélyeztetnék. Tekintettel a Múzeumkert esztétikai és történeti értékére – áll a továbbiakban a levélben –, valamennyi részével együttesen alkotott harmóniájára, valamint arra a körülményre, hogy a főváros pesti oldala Nagykörúton belüli részén ez a legnagyobb összefüggő zöldfelület, a Levegő Munkacsoport kérte a mélygarázs tervének elutasítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik