Belföld

Megtalálták a beszédek kiszivárogtatóját

Az MSZP-választmány belső vizsgálata során megtalálták azt a testületi tagot, aki segített a Magyar Rádió riporterének a szombati zárt ülésre való bejutásban. Etikai eljárás indul ellene.

Az MSZP elnöksége hétfőn délelőtt meghallgatta Sipos Józsefet, a párt társadalompolitikai tagozatának delegáltját, aki beismerte, hogy szombaton az ő segítségével jutott be a Magyar Rádió újságírója a választmány zárt ülésére, ahol Gyurcsány és Hiller kivételével valamennyi beszédről készített felvételt.

Az Index értesülései szerint Sipos személyére a választmány vezetése által elrendelt belső vizsgálat derített fényt. Sipos közreműködésével a közrádió felvételt készíthetett a választmány valamennyi felszólalójának beszédéről. Kivételt csupán Gyurcsány Ferenc és Hiller István beszéde jelent, a miniszterelnök és a pártelnök ugyanis még zárt ajtók mögött fejezhette be mondandóját.

Etikai eljárás indul

Az MSZP választmánya eljárást kezdeményez a párt etikai bizottságánál Sipos ellen – mondta Szűcs Erika, a választmány elnökhelyettese hétfőn újságíróknak.

Szűcs Erika megerősítette: a társadalompolitikai tagozat által az MSZP országos választmányába delegált Sipos József volt az, aki megkereste a testület elnökségét, hogy beszámoljon a történtekről. Az ügyvivő elmondása szerint ő hívta be a zárt ülésre a rádió munkatársát, akit rendszeresen meghívnak a tagozat rendezvényeire – fűzte hozzá az elnökhelyettes. Mint mondta, Sipos József azt állította, nem volt tisztában azzal, hogy zárt ülésről van, ugyanakkor elhatárolódott az újságíró tettétől.

A kizárás is szóba jöhet

Az elnökhelyettes nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, milyen döntést hozhat az etikai bizottság. Kérdésre válaszolva hozzátette: a párt alapszabályában van olyan szankció, hogy kizárás. Az MSZP honlapján olvasható pártalapszabály szerint kizárással a tagsági viszony csak fegyelmi eljárás után kiszabott büntetésként szüntethető meg.

Szigorítják a belépést

Szűcs Erika kitért arra, hogy az MSZP Köztársaság téri székházában nem fenntartható “a bizalmi elv alapján történő közlekedés”, így várhatóan szigorítani fogják a rendezvényekre történő belépést.

Az MTI kérdésére, hogy tervezik-e eljárás kezdeményezését a Magyar Rádió munkatársával szemben, az elnökhelyettes közölte: a szakmának kellene erről az esetről véleményt mondania.

Lamperth és Szekeres beszéde már nyilvános

Vasárnap a közszolgálati rádió Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter a párt országos választmányi ülésén zárt ajtók mögött elmondott beszédéből hozott részleteket nyilvánosságra, hétfőn Szekeres Imrének, az MSZP elnökhelyettesének beszédét adta közre. Szűcs Erika elmondta: nem vizsgálódnak tovább, de Sipos József ellen eljárást kezdeményeznek a párt etikai bizottságánál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik