Belföld

Feljelentik Gyurcsányt

Az utca után a bíróságon is támadásba lendül a Fidesz Gyurcsány Ferenc elmozdításáért. Áder János, az Országgyűlés alelnöke szombaton a Kossuth térre meghírdetett beszédében jelentette be, hogy büntető eljárást kezdeményeznek a kormányfő ellen.

A Fidesz büntetőeljárást kezdeményez Gyurcsány Ferenc ellen, mert a kormányfő “közérdekű adatokat nem hozott nyilvánosságra, közérdekű adatokat hamisított meg, ezzel megvalósította a közérdekű adatokkal való visszaélés büntető törvénykönyvi tényállását – jelentette be Áder János, a Fidesz szombati nagygyűlésén, a budapesti Kossuth téren, ahol tudósítónk becslése szerint 25-30 ezer ember gyűlhetett össze.


A politikus arról beszélt, hogy Magyarország Gyurcsány foglyává vált, a miniszterelnök okozta a politikai, gazdasági és morális válságot. A büntetőeljárásra vonatkozó kijelentést a nagygyűlés résztvevői közül sokan tapssal fogadták, többen “Mondjon le! Börtönbe, börtönbe!” jelszavakat skandáltak.


Áder János vádbeszédet tartott, amelyben többek között azzal vádolta Gyurcsány Ferencet, hogy 400 ezer új munkahely helyett nőtt a munkanélküliség; soha nem látott mértékben emelkedett az államadósság; elherdált 1400 milliárd állami vagyont; nem tud elszámolni a hitelekkel; adóemeléseket szabadított az országra, miközben csökken az emberek fizetése; támogatást ígért a kkv-knak, de közben ellehetetleníti őket; megszüntette a gyerekek után járó adókedvezményt; Orbán Viktornak azt mondta a választások előtt, hogy ne hazudjon a vizitdíjról, miközben ma már az a kérdés, hogy mennyi lesz.


Áder János vádolta Gyurcsányt, hogy elmozdította a PSZÁF és a KSH vezetőjét, súlyos károkat okozott a diplomáciában, itt a szaudi focistákra és a Merkel-találkozóra utalt; s 2004. december 5-én szembeállította a magyart a magyarral. Összegzésképpen elmondta, hogy négy év semmittevését akarja a kormány a néppel megfizettetni, s hogy 2010-ben – ha így mennek a dolgok – rosszabb helyzetben lesz Magyarország, mint 2002-ben volt.


Nyakó István, az MSZP szóvivője úgy reagált, hogy állnak elébe a feljelentésnek, bár azt is megjegyezte, hogy Ádernek inkább a Parlamentben, s nem előtte kellett volna bejelentését megtennie.


Vasárnap Navracsics Tibor frakcióvezető és Bayer Zsolt újságíró, hétfőn Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke beszél majd a színpadon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik