Belföld

MTV-ostrom: fizet a biztosító

A Magyar Televízió (MTV) biztosítója később tisztázza, milyen vagyontárgyakban mekkora kár keletkezett a két és fél héttel ezelőtti székházostrom során – tudatta a Generali-Providencia Zrt. csütörtökön az MTI-vel, jelezve, hogy a berendezésekben keletkezett károkat csupán méltányossági alapon tudják téríteni.

„A Generali által igényelt, és az MTV által összeállított részletes kárlista kézhezvétele alapján fogjuk tisztázni, hogy pontosan milyen vagyontárgyban és mekkora összegű kár keletkezett, illetve döntést hozunk arról, hogy a Generali-Providencia Zrt. méltányossági kifizetésének mekkora lesz az összege” – idézi Flachner Tamást, a társaság kárrendezési csoportjának vezetőjét a közlemény.

A közszolgálati médiummal kötött általános vagyon- és felelősségbiztosítási szerződés magában foglalja többek között a Szabadság téri épület berendezési tárgyainak, valamint az MTV speciális gépeinek, berendezéseinek és felszereléseinek vagyonbiztosítását, „a szerződés feltételei azonban – az európai biztosítási gyakorlathoz hasonlóan – kizárják azon károk térítését, amelyek tüntetések, utcai zavargások vagy terrorcselekmények következtében keletkeznek”.

„A helyzet az MTV esetében is ez, ezért a berendezésekben esett károk térítésére csupán méltányossági alapon van mód” – tudatta a társaság, amely saját közlése szerint „megkezdte a kár mértékének felmérését”.

A közlés szerint a belügyi tárca korábban szintén cégükkel kötött rendőrökre szerződést baleseti halál és rokkantság esetére, „de kártérítés jár a kórházban töltött napok és műtéti beavatkozás után is. A szolgálatban lévő rendőrök sérülései balesetnek minősülnek, így kiterjed rájuk a kockázatviselés”.

A magánszemélyektől, megrongálódott üzletek és gépjárművek tulajdonosaitól érkezett bejelentésekről a társaság arról tájékoztatott: ezek esetében is méltányosságból fizet a biztosító, „a szeptember 18-ai budapesti zavargások kapcsán eddig összesen 6 bejelentés érkezett a Generalihoz, amelyeket a casco biztosítások terhére rendeznek”.

Papp-Váry Borbála, a társaság kommunikációs vezetője csütörtökön sem arról nem tudott nyilatkozni az MTI-nek, mikorra állapítják meg a pontos kárértéket, sem arról, hogy – szemben az MTV által korábban kommunikált 232 milliós pótlási értékkel – várhatóan mekkora lesz annak összege.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik