Belföld

Sólyom: az ellenzék vegyen részt a bizalmi szavazáson

Sólyom László szerdán nyílt levelet intézett a parlamenti pártokhoz, amelyben kifejti: a gyülekezési jog nem állítható szembe az Országgyűlésben folytatott politizálással. Hozzátette: pénteken arról is szavaznak, Gyurcsány megengedhető eszközöket használt-e a választás megnyerésére.

„A vasárnap esti beszédem óta történtek nem a kibontakozás irányába mutatnak. A pártok korábbi politikájukat folytatják. Ez károkat okoz Magyarországnak” – kezdte a köztársasági elnök lapunknak is eljuttatott levelét. Mint Sólyom László írja: alkotmányos rendszerünkben a néphatalom gyakorlásának és a politika formálásának elsődleges eszköze a népképviseleti Országgyűlés. „Elvárható ezért, hogy a demokrácia alapjait érintő eseményeket – mint a napirenden lévő bizalmi kérdést – az ellenzéki képviselők a parlament ülésén értékeljék, és vegyenek részt a döntéshozatalban” – fogalmaz az államfő.


Megengedhető eszközök


Hozzátette: a békés gyülekezéshez való jog gyakorlása, a politikai vélemény kifejezésének minden törvényes formája alapvető joga mindenkinek, és ezzel nyomás gyakorolható a politikai döntésekre is. „A tömegtüntetések azonban semmiképp nem állíthatók szembe az Országgyűlésben folytatott politizálással” – hangsúlyozta Sólyom László.

Kitér azonban arra is, hogy helyesnek tartja a bizalmi szavazás felvetését, de véleménye szerint az indítvány továbbra is megkerüli az alapkérdést. „Felhívom a frakciók figyelmét arra, hogy az Országgyűlés a bizalmi szavazással arról is dönteni fog, hogy a miniszterelnök megengedhető eszközöket használt-e az országgyűlési választások megnyerése érdekében” – emelte ki Sólyom László.


MSZP: örülünk a felszólalásnak


Az MSZP frakciója már várta és üdvözölte Sólyom László újabb beszédét. „Most az a fontos, hogy a szocialista frakció is magáénak vallja Elnök Úr álláspontját és kész következetesen képviselni azt : „alkotmányos rendszerünkben a néphatalom gyakorlásának és a politika formálásának elsődleges eszköze a népképviseleti Országgyűlés” – írta Lendvai Ildikó közleményében. Hozzátette: pártja érti a köztársasági elnök nekik szóló figyelmeztetését is. Biztosították, hogy a szocialista parlamenti képviselők minden körülményt mérlegelve hozzák meg döntésüket a programról, a kormányról és a kormányfő személyéről.


Szili Katalin is megköszönte Sólyom felhívását az ellenzéki pártokhoz. Az Országgyűlés elnöke szerint az ország nyugalmát és az alkotmányos rend megtartását szolgálja a köztársasági elnök felhívása, amelyet Szili Katalin levélben köszönt meg szerdán az államfőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik