Belföld

Árulták az őszödi beszédet

A kormányfő az MSZP megyei vezetőivel tartott zártkörű megbeszélésen tájékoztatta párttársait arról, hogy a balatonőszödi beszéd nem "belülről" került ki. A Népszabadság szerint a hanganyagot korábban már eladásra kínálták.

A miniszterelnök balatonőszödi beszédét nem a frakcióülés résztvevői szivárogtatták ki. Erről tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hat megye MSZP-s vezetőit azon a zártkörű tanácskozáson, amelyen megkezdték a felkészülést az október 21-i kongresszusra kedden Győrött.

A Népszabadság értesülései ugyancsak ezt támasztják alá. Információik szerint kizárható, hogy a kormányzati üdülőben tartott frakcióülés résztvevői vagy az ott jelen lévő szakértők valamelyike rögzítette volna amolyan „házi eszközzel” a tanácskozáson elhangzottakat. A felvétel „stúdióminőségű”, azaz amatőr módon rögzíteni ilyen színvonalon lehetetlen.

Danks Emese kormányszóvivő az üggyel kapcsolatban szerdán kijelentette, hogy a balatonőszödi üdülő biztonsági szempontból kiemelten védett objektum, ezért felmerült a törvénysértés gyanúja. Ennek vizsgálatát az illetékes hivatalos szervek megkezdték.

Az ügyben nyomozó szakértők szerint a kalóz-CD nem is a hivatalos verzió másolata, illegális felvételről van szó, amit nem a hivatalos magnó készített, hanem közvetlenül a szónoki mikrofonra csatlakoztatott készülék. A kazettaügyben indult vizsgálat még nem fejeződött be.

A hanganyag eredetileg egy rádiós vezető nevére, telefonértesítés után, a Bródy Sándor utcai székházba érkezett szeptember 17-én. A lap értesülései szerint a hanganyagot korábban már eladásra kínálták euróértékben hatjegyű összegért, de az ügylet nem jött létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik