Belföld

Négykor lesz a Fidesz-gyűlés

Pénteken délután négy órára tervezi Budapesten kormányellenes nagygyűlését a Fidesz, amely október 23-ig számol a Kossuth téri tüntetések lehetőségével – értesült szerdán több forrásból az MTI.

Félix Péter, a Füstírtók Alapítvány elnöke szerdán arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy előző nap a Fidesz rendezvényeinek egyik főszervezőjével, valamint a Kossuth téren jelenleg tüntető szervezetek képviselőivel együtt egyeztető megbeszélésre hívták a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK). Az egyeztetésen olyan technikai kérdések szerepeltek, hogy ki, mikor, hány embert mozgat a téren, milyen hangosítást használ. Félix Péter elmondta, hogy az egyeztetésen született megállapodás szerint ő magánemberként a Fidesz 16 órakor kezdődő nagygyűlése előtt lép fel.

A Fidesz rendezvényszervezője megerősítette az egyeztető megbeszélés tényét, de egyéb részletről nem kívánt nyilatkozni a távirati irodának. A BRFK szóvivője egyelőre nem tudott tájékoztatást adni a keddi megbeszélésről az MTI-nek.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn szabott 72 órás ultimátumot arra, hogy a kormánypártok menesszék Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. Az ellenzéki pártvezető, aki hazug, ócska trükknek nevezte a miniszterelnök által bejelentett parlamenti bizalmi szavazást, közölte: amennyiben csütörtökön 13 óráig nem történik meg az első döntő lépés, egy világos és visszavonhatatlan jogi formát öltő szándékbejelentés a miniszterelnök menesztése érdekében, akkor a Fidesz péntek délutánra a Kossuth térre hívja az embereket.

Orbán Viktor világossá tette: nemcsak egy gyűlésről van szó, hanem egy folyamatról, amely pénteken kezdődik. Hozzátette: ez így fog folytatódni, amíg nem megy a miniszterelnök.

Magát megnevezni nem óhajtó Fidesz-közeli forrásból az MTI úgy értesült, hogy az ellenzéki párt azt jelentette be a rendőrségen: október 23-ig tervez megmozdulásokat a Parlament előtt, a Kossuth téren. Az ugyanitt tüntető szervezetek október 25-ig tartó akcióról tájékoztatták a rendőrséget.

Az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából tervezett ünnepségsorozat részeként az október 23-i nemzeti ünnepet megelőzően már az állami megemlékezés színhelye lenne a Kossuth tér: a sajtóban megjelent előzetes értesülések szerint október 21-én egy virágokkal borított T-34-es harckocsi kerülne a térre, a rendezők elképzelése szerint a szabadság szimbólumaként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik