Belföld

Navracsics: Gyurcsány után azt választhatják, akit akarnak

A Fidesz sok kérdésben együtt tudna működni a koalíciós pártokkal. Gyurcsány Ferenc távozása után a szocialisták pedig olyan kormányt alkothatnának, „amilyet akarnak" – mondta Navracsics Tibor a Nap-kelte című műsorban.

Megismételte a Fidesz állandóan hangsúlyozott álláspontját, miszerint Gyurcsány Ferenc a probléma maga, de mind az MSZP-vel, mind az SZDSZ-szel minden további nélkül tudnának tárgyalni és együttműködni. „Lehetőség van az együttműködésre, lehetőség van nagyon sok kérdés eldöntésére, ami most függőben van”.

A kormányfő lemondásának szükségességét azzal indokolta, hogy a vasárnapi választásokon az ország egyértelművé tette: elfogyott a bizalom iránta. Utalt arra is, hogy az európai parlamenti választásokat követően Medgyessy Péter korábbi kormányfőnek is távoznia kellett.

Navracsics Tibor szerint ebben a helyzetben „a pártoknak egy lépést hátra kell lépniük”, mert a politika már nem tud nyugalmat hozni. Indoklása szerint most „arra van szükség, hogy nem politikával foglalkozó, nem pártpolitikai logika mentén gondolkozó szakemberek alkossanak kormányt”. A szakértői kormány felállítására utaló korábbi ellenzéki javaslatról szólva azt mondta: „A szocialisták is kibírnák, az egész ország kibírná, ha egy évig, másfél évig, két évig – állapodjon meg az öt párt – szakértőkből álló kormány irányítaná, és nem pártpolitikusok irányítanák ezt az országot”.

A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor arról is beszélt: Gyurcsány Ferenc esetleges távozását követően a szocialisták választhatnának egy másik kormányfőt. Lát esélyt Gyurcsány Ferenc lemondására, mert mint mondta, „neki is van lelkiismerete”.

„A szocialisták alkothatnak utána olyan kormányt, amilyet akarnak. Választhatnak bárki más miniszterelnököt” – fogalmazott Navracsics Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik