Belföld

Mégis szavaz pénteken a Fidesz és a KDNP

A Fidesz és a KDNP mégis részt vesz a pénteki parlamenti ülésen, miután Sólyom László közölte: az ellenzéknek is részt kell vennie a bizalmi szavazáson.

Az MSZP örül a döntésnek

Az MSZP üdvözli hogy a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója, korábbi döntését visszavonva részt vesz az Országgyűlés pénteki plenáris ülésén – írta Lendvai Ildikó közleményében. Szerintük ugyanis a Fidesz vezérkarának józanabb része legalább egy lépéssel visszarántotta Orbán Viktort a parlamenti demokrácián kívül vezető végzetes útjáról. A szocialista frakció egyébként érdemi vitát vár arról, milyen eddig nem ismert alternatív javaslatai vannak a legnagyobb ellenzéki pártnak az ország előtt álló feladatokat megoldó programra.

A Fidesz és a KDNP a köztársasági elnök útmutatásait figyelembe véve mégis részt vesz a pénteki parlamenti ülésen és a bizalmi szavazáson – jelentette be Navracsics Tibor a Fidesz, és Semjén Zsolt a KDNP frakcióvezetője szerdán sajtótájékoztatón. Sólyom László ugyanis szerda délelőtt nyílt levélben fejtette ki a pártoknak véleményét, hogy a gyülekezési jog nem állítható szembe az Országgyűlésben folytatott politizálással.


Sólyom kritizált


„A vasárnap esti beszédem óta történtek nem a kibontakozás irányába mutatnak. A pártok korábbi politikájukat folytatják. Ez károkat okoz Magyarországnak.” Az államfő úgy fogalmazott, “elvárható hogy a demokrácia alapjait érintő eseményeket – mint a napirenden lévő bizalmi kérdést – az ellenzéki képviselők a parlament ülésén értékeljék, és vegyenek részt a döntéshozatalban”.


Kitér arra is, hogy helyesnek tartja a bizalmi szavazás felvetését, de véleménye szerint az indítvány továbbra is megkerüli az alapkérdést. „Felhívom a frakciók figyelmét arra, hogy az Országgyűlés a bizalmi szavazással arról is dönteni fog, hogy a miniszterelnök megengedhető eszközöket használt-e az országgyűlési választások megnyerése érdekében” – emelte ki Sólyom László.


Fidesz: csak színházba megyünk


Bár a Fidesz és a KDNP elmegy a szavazásra, továbbra is kitartanak azon álláspontjuk mellett, hogy valójában álságos színjátékról van szó, és kifogásolják azt is, hogy nem titkos, hanem nyílt szavazás lesz.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik