Belföld

Gyurcsány tárgyalna Orbánnal

Bár úgy látja: a jobboldal mindent megpróbál, hogy visszatérjen a hatalomba, Gyurcsány Ferenc bármikor kész arra, hogy leüljön tárgyalni Orbán Viktorral – mondta a miniszterelnök a Népszavának adott interjújában.

Az ellenzék legnagyobb pártja és annak vezére tele van bosszúvággyal, és keresi az utat, hogy demokratikus felhatalmazás nélkül visszaszerezze a hatalmat. Előrehozott választásokat akar kikényszeríteni, kétharmadot szerezni és alkotmányozni – véli a miniszterelnök.

Gyurcsány szerint a tüntetések és tiltakozások ellenére folytatni kell a reformprogramot. „Magyarország eleget halogatott” – mondta. Ha most nem lépett volna, az ország reménytelen helyzetbe sodródhatott volna. A kormányfő saját hibájának tudja be, hogy nem volt képes megfelelően elfogadtatni és megértetni a döntéseket. Ugyanakkor biztos abban, hogy ha a baloldal megijed a tüntetőktől, és azt hiszi, hogy az utca egyenlő Magyarországgal, „arra rámehet a baloldal egésze”.

Gyurcsány előrejelzése szerint az első év nehéz lesz, „ám 2008 már a nyugalom, 2009 pedig az emelkedés időszaka” lesz. Bizonyos programja helyességében és ha személyét valaki tehertételnek tartja, akkor „az legyen a miniszterelnök, az legyen a párt vezetője, akivel a párt a legmesszebbre tud jutni”.

A lapinterjúban a kormányfő elmondta: nem mindenben ért egyet az államfővel, de ezt rendben lévőnek tartja, hiszen a két poszt azért független egymástól, hogy ne kelljen mindenben egyetérteni.
Gyurcsány teljes támogatást remél a kormánykoalíció képviselőitől, de arra biztatja őket, hogy csak azok támogassák, „akik éreznek magukban annyi erőt, hogy a következő hónapokban sem hátrálnak meg”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik