Belföld

AB: hiányos a választási eljárási törvény

Hiányosak a választási eljárásról szóló törvénynek azon rendelkezései, amelyek a szavazás napján a lakóhelyétől távol lévő választópolgár igazolással történő szavazását szabályozzák – áll az Alkotmánybíróság (AB) határozatában.

Az Alkotmánybíróság közleménye szerint a testület még kedden döntött azokról az indítványokról, amelyekben a választási eljárás egyes szabályainak alkotmányellenességét állították.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy hiányosak a választási eljárásról szóló törvénynek azon rendelkezései, amelyek a szavazás napján a lakóhelyétől távol lévő választópolgár igazolással történő szavazását szabályozzák. Ez a hiányosság a döntés szerint az egyenlő választójog alkotmányos alapelvének sérelmét okozza – áll a közleményben.

A testület felhívta az Országgyűlést, hogy 2007. június 30-ig teremtse meg maradéktalanul az egyenlő választójog érvényesülését biztosító jogszabályi feltételeket.

Az AB ugyanebben a határozatában véleményt mondott, illetve a határozat közzétételének napjával megsemmisítette a választási eljárási törvényt végrehajtó belügyminiszteri rendelet egyik szabályát is. Megállapította, hogy ellentétes a választási eljárási törvénnyel az a rendelkezés, amely lehetővé teszi, hogy a szavazás napján azt a személyt is felvegyék a lakóhelye szerinti szavazókörben a választójoggal rendelkező polgárok névjegyzékébe, akit a névjegyzékből korábban a lakóhelyétől eltérő más helyen való szavazás érdekében, kérésére töröltek.

A határozathoz Kovács Péter alkotmánybíró párhuzamos indokolást, Bihari Mihály, Bragyova András és Kiss László alkotmánybírók különvéleményt írtak.

A testület felhívta az Országgyűlést, hogy 2007. június 30-ig rendezze a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik