Belföld

Pokorni: nem kell asszisztálnunk

Pokorni Zoltán szerint a Fidesznek nem kellene elmennie pénteken a parlament rendkívüli ülésére, amelyen bizalmi szavazást tartanak a kormányfő személyéről. A Fidesz alelnöke szerint az MTV-székház ostromának hátterében a kormány állt.

„Én azok közé fogok tartozni, akik azt mondjuk, hogy nem. Ebben a színjátékban a Fidesznek nem kell asszisztálnia” – mondta a Fidesz alelnöke kedden a Duna Televízió reggeli műsorában arra a kérdésre válaszolva, elmegy-e a Fidesz az Országgyűlés pénteki ülésére.


Az alelnök szavaiból kiderült: a kormány tudatos és fizetett provokációjának tartja az MTV székházának ostrmát.

„Trükköznek, ravaszkodnak”

Az ellenzéki politikus, akit a vasárnapi önkormányzati választáson a XII. kerületben polgármesterré választottak, kiemelte: céljuk, hogy minél hamarabb nyugalom legyen ebben az országban. „Gyurcsány Ferencnek ez a színjátéka nem segíti elő a nyugalom megteremtését, ennek a szakasznak, ennek a szomorú tragikomédiának a lezárultát, hanem meghosszabbítja” – tette hozzá.

Pokorni Zoltán a bizalmi szavazás indítványozását úgy értékelte: politikai ellenfeleik „trükköznek, ravaszkodnak, ügyeskednek”, kikérik a saját maguk véleményét. Úgy véli, akkor lenne „tétje” a szavazásnak, ha konstruktív bizalmatlansági indítványról lenne szó, így azonban igazat kell adnia Orbán Viktornak, hogy „ez egy trükk, hazug trükk, ügyeskedés”. A felvetésre, miszerint a képviselők egyötöde írásban benyújthatna bizalmatlansági indítványt, a Fidesz alelnöke kijelentette: „Az eszköz megvan, a többségünk nincs meg”.

Utca vagy Parlament

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn arra szólította fel a koalíciós pártokat, hogy 72 órán belül menesszék Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, ellenkező esetben a Fidesz péntekre a Kossuth térre nagygyűlést szervez, amelyet több követhet. Pokorni Zoltán kedden arra a felvetésre, hogy az utcán vagy a parlamentben kell-e megoldani a problémákat, közölte: e kettő szerinte nem áll ellentmondásban, ezek fázisai és színterei ugyanannak a dolognak, eszmerendszernek, amit úgy hívnak, hogy demokrácia.

A kérdésre, egyeztettek-e az esetleges pénteki rendezvényről a Kossuth téri tüntetőkkel, illetve azok szervezőivel, azt mondta: „Mindennap van egyeztetés, hiszen mindennap ott vannak a Fidesz tagjai, képviselői közöttük, szolidaritásunkat kifejeztük, ilyen nagy tárgyalások nem folytak”. De ha elérkezik az idő, elképzelhető az egyeztetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik