Belföld

Pető Iván: Orbán nem Gyurcsányt akarja megbuktatni

Nem a miniszterelnök elmozdítása, hanem a kormányprogram, a stabilizációs terv elvetése a Fidesz igazi célja – erről beszélt a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában kedden Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője.

A liberális politikus „szokatlan helyzetként” aposztrofálta, hogy a legnagyobb ellenzéki párt ultimátumot állít, amellyel az alkotmányosság határait feszegeti. Orbán Viktor célja a kormány megbuktatása, akármilyen eszközökkel – mondta Pető Iván, aki „hazugnak” nevezte azt az érvelést, mely Gyurcsány Ferenc őszödi beszédével indokolja a most kialakult helyzetet. A szabad demokrata politikus szerint Orbán Viktor Fidesz-elnök a kampányban sokkal többet ígért Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél, de mivel vesztett, most más eszközökkel akarja megbuktatni a kormánykoalíciót.

„Ultimátumot nem szokás elfogadni” – hangsúlyozta az SZDSZ ügyvivője. Nem lehet miniszterelnököt cserélni anélkül, hogy ne tudnánk világosan, mi lesz utána. Pető Iván szerint erre a Fidesznek nincs programja.

Orbán Viktor célja az – véli a liberális politikus –, hogy a kormány álljon el programjától, és „csináljon valami mást”. Egy ilyen politikának „hihetetlenül súlyos” gazdasági következményei lehetnek, amit mindenki megérezne – hangsúlyozta.

Pető Iván beszélt pártjának választási eredményéről is. Nem hiszi, hogy az SZDSZ visszaszorult volna Budapestre, hiszen sok képviselője jelentős támogatást kapott vidéken is. „A vereség ettől még vereség” – ismerte el a liberális politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik