Belföld

Név szerint szavaznak Gyurcsányról

Az MDF javaslatára a pénteki bizalmi szavazáson név szerinti szavazás lesz a kormány programjáról és a kormányfő személyéről - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság kedd délutáni rendkívüli ülése után.

Gyurcsány indítványa

“A kormány – a miniszterelnök útján – a köztársasági elnöknek a 2006. október 1-jei önkormányzati választásokat követő vélemény-nyilvánítására figyelemmel, az alkotmány 39. §-ának (3) bekezdésében foglaltak alapján bizalmi szavazást javasol. A kormány az Országgyűlés bizalmi szavazásban is megnyilvánuló, szilárd támogatását kéri az Európai Unió részére benyújtott konvergenciaprogramban vázolt átfogó társadalmi és gazdasági reformprogram megvalósításához, a költségvetési egyensúly helyreállításához, továbbá az új Magyarország fejlesztési programban szereplő nemzeti fejlesztési célkitűzések eléréséhez.” – írta a kormányfő indítványában.

Az Országgyűlés pénteken 11 óra 30 perckor kezdi ülését, és csupán egyetlen napirendi pont lesz: a bizalmi szavazás. A miniszterelnök által benyújtott határozati javaslatról öt órán kerszetül vitáznak a képviselők. A vita után, az MDF javaslatára, a bizalmi szavazáson név szerinti szavazás lesz a kormány programjáról és a kormányfő személyéről – mondta Szili Katalin.

Az Országgyűlés elnöke elmondta: a házszabály nem ír elő titkos szavazást a bizalmi szavazáson. Hozzátette: a személyekről szóló döntés és választás ugyan titkos, azonban ez alól van egy kivétel, a miniszterelnök személye. Akinek kételye van a házszabályban előírtakat illetően, megvan a lehetősége, hogy az alkotmányügyi bizottsághoz forduljon – jegyezte meg.


MDF: arccal kell szavazni


Herényi Károly azt mondta: az MDF pénteken részt vesz a parlamenti ülésen. Mint kiemelte, azért kértek név szerinti szavazást, mert pártja véleménye szerint “egy ilyen fontos kérdésben mindenkinek arccal kell vállalnia a szavazatát”. Hozzátette: számítunk arra, hogy sok kormánypárti képviselő, akit vidéken választottak meg, és akinek szembe kell nézni a választóival a pénteki szavazás után, el fog gondolkodni azon, hogy a voksát a kormány mellé, vagy a kormány ellenében tegye-e le – hangsúlyozta. Lehet szembe menni a népakarattal, de lehet tisztességes, becsületes vállalható döntést is hozni – jelentette ki.


A Fidesz nem megy el


A Fidesz és a KDNP egyébként nem vesz részt a bizalmi szavazáson, egyik okként pedig a nyílt szavazást mondták. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke kedd délutáni sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: titkos szavazást kérnek, mert szerintük csak az MSZP érdeke a névvel való szavazás, hogy később beazonosíthassák a „kiszavazó” szocialista képviselőket. A két ellenzéki párt másik kifogása az volt: „a bizalmi szavazás csupán egy álságos, előre lejátszott színjátszás” – közölte a Fidesz frakcióvezetője.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik