Belföld

A Magosz és a Jobbik is tüntet pénteken

A gazdák pénteken országos figyelmeztető demonstrációt tartanak minden megyére kiterjedően - közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) az MTI-vel kedden.

A Magosz elnöksége és választmánya az országban kialakult helyzetről, illetve annak gazdákra kiható következményeiről tárgyalt keddi ülésén – olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben, amelyet Budai Gyula, a szervezet demonstrációs bizottságának vezetője jegyez.

Mint írják, a testület “az elmaradt vagy későn hozott kormányzati intézkedések, a Gyurcsány-csomag súlyos következményei, a tervezett földtörvény-módosítás, az agrár- és vidékfejlesztési stratégiai terv gazda- és vidékellenes tervezett lépései, a gazdálkodásban a hagyományos családi és baráti összefogást akadályozó és megtorló munkaügyi intézkedések, a kukorica intervenciós felvásárlásának ellehetetlenítése, az állattenyésztési ágazat tönkretétele, valamint a génmódosított termékekkel (GMO) kapcsolatos intézkedések miatt döntött így.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn jelentette be, hogy amennyiben az MSZP csütörtökön 13 óráig nem teszi meg az első döntő lépést a miniszterelnök menesztése érdekében, a Fidesz péntek délutánra a Kossuth térre hívja az embereket.

Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára az MTI érdeklődésére leszögezte: “véletlen egybeesés”, hogy a demonstráció időpontja egybeesik a Fidesz nagygyűlésével. Hozzátette: a Magosz ülésén “egyöntetűen az a vélemény született”, hogy a demonstrációt a 72 órás bejelentési kötelezettség miatt, valamint azért, mert a gazdák “szombaton nem akartak” demonstrálni, pénteken rendezzék.

Elmondta: az országos, minden megyére kiterjedő tüntetés módját a “törvényes keretek” között fogják kidolgozni a rendőrség engedélye alapján. Megjegyezte: a Fidesz-nagygyűlésre igyekvők “meg fogják találni az elkerülő utakat”.

A demonstráció okaként egyebek mellett azt említette, hogy a betakarítás és szüret során a munkaügyi ellenőrök fejenként százezer forintra büntetik azokat a munkásokat, akik a “több száz éves hagyomány szerint” a családokat segítik. Az intervenciós felvásárlást hátráltatja az uniós rendelkezés, amely olyan új mérőegységet szab meg, aminek a magyar kukorica nem felel meg – fűzte hozzá.

“A Jobbik a Gyurcsány-kormány lemondatása érdekében teljes és országos mozgósításba kezd, hogy pénteken a békés, rendszerváltó tömegdemonstrációt méltó módon erősíthesse” a Kossuth téren – közölte a parlamenten kívüli politikai erő kedden az MTI-vel.

“Eljött az ideje a múlt kísérteteitől való elköszönésnek. Ugyan 72 órányi Gyurcsány-kormány is végtelenül hosszúnak tűnik, de 56 év után ennyi még belefér” – áll közleményükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik