Belföld

Gyurcsány: A kormányra nem lehet az utcán nyomást gyakorolni

Ha az ellenzék konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal kíván élni, megteheti, de odáig azért ne jussunk el, hogy fenyegető nyilatkozatot tesz az ellenzék vezére. Egy demokrata ezen fölháborodik. Ezt a parlamenti többséget nem lehet megzsarolni – mondta Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak adott interjújában.

A miniszterelnök szerint ha egyszer engednek a zsarolásnak, akkor legközelebb az a párt, amelyik nem elégedett a választás végeredményével, újra és újra az utcára hívja majd támogatóit. Egy alkotmányos demokratának erre azt kell mondania: eddig, és ne tovább!

„Orbán úr revánsot szeretne venni, én ezt értem, bár el nem fogadom. Úgy látszik, hogy nem szeretné kivárni a négy évet, ki akarja kényszeríteni az előre hozott választásokat, és ennek érdekében még az alkotmányos kereteket is képes feszegetni.” A kormányfő úgy véli, fontos, hogy a Parlamenten belül vívják meg a küzdelmeket, és ne az utcán. A kormány ugyanis az Alkotmány értelmében a parlamentnek felelős.

Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak elmondta, hogy az alkotmányos berendezkedés azért olyan, amilyen, hogy a kormányoknak ne kelljen minden rezdülésükben és döntésükben a rövid távú népszerűségre figyelni. Senki sem szereti, ha akár csak egy forintot is kihúznak a zsebéből, senki sem szereti, ha érdekei sérülnek, még akkor sem, ha a kisebbség érdeke szemben áll a többségével. És azt sem szereti senki, ha le kell mondania korábban örökösnek hitt kiváltságairól.

A péntekre kért bizalmi szavazással kapcsolatban elmondta, hogy a köztársasági elnök azt mondta, hogy a kormányfő személyéről a parlamenti többség dönt, és ennek a döntésnek az Országgyűlésben a helye. Ez fog történni pénteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik