Belföld

Ellenzéki szerepre készül az MDF a Fővárosi Közgyűlésben

Az MDF nem köt koalíciót a fővárosi MSZP–SZDSZ-szel, arra viszont kész, hogy a város érdekében együttműködő ellenzéki politizálást folytasson – nyilatkozta Katona Kálmán az MTI-nek kedden.

A párt országos választmányának elnöke, fővárosi és országgyűlési képviselő elmondta, hogy olyan ellenzéki frakciót alakítanak, amely „ügyek mellé áll” majd. A politikus kifejtette: rövidesen döntenek arról, hogy a háromfős frakciónak ki lesz a tagja. A pártlista első három helyén, amely bejutó hely a Fővárosi Közgyűlésbe, jelenleg olyanok szerepelnek, akiknek más fontos feladatuk is van.

Elmondta: a funkcióhalmozásokat szeretnék elkerülni, ezért megvizsgálják, hogy a fővárosi MDF-lista bejutó helyén szereplők közül ki mit tud felelősséggel vállalni. Hock Zoltán, aki az MDF országos elnökhelyettese is, várhatóan Újpesten ismét vezető szerephez jut az önkormányzatban – jegyezte meg. Hozzátette, hogy ő maga szeretne nagyobb figyelmet fordítani az országgyűlési munkájára, ahol a környezetvédelmi bizottság elnöke.

Katona Kálmán leszögezte, hogy a következő négy évben igen nehéz dolga lesz az MSZP– SZDSZ-koalíciónak a Fővárosi Közgyűlésben, mivel ha csak egy képviselőjük is hiányzik majd az ülésről, akkor nem lesz többségük. Az előző önkormányzati ciklusban egyébként ötfős frakciója volt az MDF-nek a fővárosban. A négy évvel korábbi választáson a párt közös listán indult a Fidesszel és a KDNP-vel. Ezt követően azonban önálló frakciót alakítottak Szőke László vezetésével, a Fidesz képviselőcsoportját pedig Deutsch Tamás irányította kezdetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik