Belföld

Alkotmányos határeset a Fidesz-tüntetés

Alkotmányos értelemben határeset, de nem túl elegáns, amivel a Fidesz próbálkozik a hatalom megszerzéséért - jelentette ki Török Gábor politikai elemző a Klubrádió Kontra című műsorában kedden este.

“Alkotmányosan határeset”, igazán majd pénteken lesz látható, hogy belül van-e, vagy túllép azon – mondta az elemző azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn bejelentette: amennyiben az MSZP csütörtökön 13 óráig nem teszi meg az első döntő lépést a miniszterelnök menesztése érdekében, a Fidesz péntek délutánra a Kossuth térre hívja az embereket.

Török Gábor ugyanakkor hozzátette, személyes ízlése szerint a Fidesz elnökének eljárása már túl van azon a ponton, amit normális politikai versenyben igénybe lehet venni.

Arra a kérdésre, hogy mi történik az ultimátum lejárta után, kifejtette: a legfontosabb az, van-e ennek a játéknak végpontja. Amennyiben az események alkotmányos kereteken belül maradnak, az ellenzéknek egy idő után elfogynak az eszközei – fűzte hozzá.

Ezért is annyira sürgős a Fidesznek, hogy most próbálja rákényszeríteni a kormányfőt a távozásra, mert ha ez most nem történik meg, és marad a normális parlamenti ügymenet, előbb-utóbb a Fidesz kerül kellemetlen helyzetbe – mondta Török Gábor.

Véleménye szerint egyelőre nyomásgyakorlásra készül a Fidesz, nincs szó olyan eszközökről, amelyek valamilyen antidemokratikus hatalomátvételt jelentenének. Az a kérdés, hogy a koalíciós képviselők hogyan reagálnak erre a nyomásgyakorlásra – mondta.

Hozzátette: a kormányfő személye és politikája a parlamenti többség kezében van. Ha a Fidesz és Orbán Viktor a demokratikus keretek között próbálja meg érvényesíteni akaratát, akkor semmilyen más lehetősége nincs, minthogy ezekkel az eszközökkel próbálja meg elérni, hogy másként gondolkodjanak a koalíciós képviselők Gyurcsány Ferencről, a kormány politikájáról, “vagy akár maga Gyurcsány Ferenc dobja be a törülközőt”. Ha ez nem következik be, a Fidesz a parlamenti demokrácia keretei között nem tudja elérni a komoly nyilvánosság mellett deklarált célját.

Török Gábor kijelentette: kizárólag 194 parlamenti képviselő szavazatával lehet módosítani a kormány összetételén és politikáján.

Az elemző nem tartotta kizártnak, hogy lesznek olyan koalíciós képviselők, akik azt mondják, ennyit már nem ér meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége. Ilyen reményei lehetnek Orbán Viktornak – közölte, hozzátéve: azonban nagyon veszélyes, kétélű politika ez a Fidesz részéről.

Az ilyen típusú nyomásgyakorlás ugyanakkor a demokratikus rendszerekben bevett gyakorlat – mutatott rá, hozzátéve: a legnagyobb ellenzéki pártok tartósan nem rendezkedhetnek be ilyen típusú utcai érdekérvényesítésre.

Arra a felvetésre, hogy adott esetben a több százezres tömeg mennyire tartható kézben, kifejtette: erre vannak jó nyugat-európai tapasztalatok. A magyar alkotmány és jogrend alapján bízzunk benne, hogy a gyülekezési joggal nem csak visszaélni, hanem élni is lehet, és egy ilyen rendezvény normális körülmények között megtartható – mondta Török Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik