Belföld

Ezer ember követelte vidéken a kormány távozását

Több vidéki nagyvárosban követelték a Kossuth térihez hasonló jelszavak kíséretében a kormány távozását; a legtöbben, kétszázan Debrecenben voltak.

A vasárnapi önkormányzati választás megsemmisítő vereséget mért az MSZP-SZDSZ-koalícióra, ezzel az ország megtette az első lépést a kormány leváltásához – hangoztatták a szónokok a hétfői demonstráción Győrött, ahol stilizált koporsót helyeztek a magukat győri demonstrációs bizottságnak nevező szervezők; a koporsó oldalán Gyurcsány Ferenc neve, mellette vörös csillag volt látható. A demonstráción 60-70 ember vett részt.

Debrecen főterén hétfőn este mintegy kétszázan követelték a kormány távozását; a nemzetiszínű zászlókat lobogtató tiltakozók előtt az egyik szónok bejelentette: ha a csütörtökön 13 óráig adott ultimátum lejártáig Gyurcsány Ferenc nem mond le, a debreceni demonstrálók valamennyien a fővárosba utaznak.

Szekszárdon újra két-háromszáz ember gyűlt össze a Garay téren, s ígéretét megtartva eljött a frissen megválasztott fideszes polgármester és néhány képviselő is, akiket tapssal, hangos “Veletek vagyunk” skandálással fogadtak. Horváth István polgármester bejelentette: nem várnak 15 napot a testület megalakításával, jövő kedden megalakítják a képviselő-testületet, és “elkezdődik végre
Szekszárdon az érdemi munka, mert az elmúlt nyolc hónapban nem volt érdemi munka, és ez sajnos a város rovására ment”.

Csaknem százan gyűltek össze Szegeden, a városháza előtt hétfőn este; az emberek lyukas nemzetiszínű zászlókat és Árpád-sávos lobogókat hoztak magukkal. A be nem jelentet tüntetés résztvevői két óra után hazament.

A tömeg nagy része este kilenc óra körül békésen szétoszlott. Kaposvár főterén hétfőn este előbb tucatnyian, később száznál többen követelték a kormány és a kormányfő távozását.

Kecskeméten 60-70 ember csendes demonstrációt tartott a város főterén a Kossuth-szobor mellett hétfőn este; az előre be nem jelentett tüntetés helyszínén nem jelent meg rendőr. A demonstrálók nemzetiszínű zászlókkal gyülekeztek, majd egy nő Wass Albert-idézeteket olvasott fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik