Belföld

Orbánt hiába várják a Kossuth térre?

Az Új Magyarországért Egyesület meghívására este kilenc órakor beszédet mond Orbán Viktor a Budapesten, a Kossuth téren – közölte az MTI-vel Őrfi József, a szervezet titkára vasárnap este háromnegyed hétkor. A Fidesz elnöke ugyanakkor szavazata leadásakor, délután fél hatkor cáfolta, hogy este a Kossuth térre menne, azt azonban megerősítette, hogy ellátogat a Polgárok Házába.

Az Új Magyarországért Egyesület titkára azt mondta, hogy a Fidesz elnökének beszédéhez, továbbá kulturális fellépők miatt új színpadot állítottak fel a Parlament előtti téren.

Varga Mihály alelnök, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős elnökségi tagja az MTI kérdésére később azt mondta, nem hallott arról hogy Orbán Viktor a Kossuth térre menne. A politikus ugyanakkor arra a kérdésre, hogy fideszes képviselők odamennek-e, azt mondta: „Egyelőre még az eredményeket várjuk, utána majd nyilván beszélünk erről is”.

Őrfi József azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 vezetőjével egyeztettek azért, hogy a vasárnap este hét órától ismét tüntetéssé átminősülő kulturális rendezvényt „ne szervezzék keresztbe”.

Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik vezetője ugyanakkor az MTI-nek azt mondta: a Makovecz Imre nevével fémjelzett Új Magyarországért Egyesülettel nem egyeztettek, mivel képviselőjük nem ment el a megbeszélésre. Kijelentette: „nem óhajtjuk a nemzeti oldal megosztását, a megosztó színpad felállítása nem a nemzeti egységet segíti”. Hozzátette: este hét órától ismét tüntetéssé alakul át az általuk szervezett rendezvény, melyre az elmúlt két héthez képest ugyanannyi embert várnak, mint az előző estéken. A Kossuth téren este hét órára mintegy háromezren jelentek meg, de a környező utcákból folyamatosan érkeznek az emberek. A Parlamenthez jelentős rendőri erőt vezényeltek ki, több autóbusszal és csapatszállító teherautóval érkeztek a rohamfelszereléssel ellátott rendőrök. A tér szélén egymás mellett sorakoznak a külföldi és magyar televíziós stábok helyszíni közvetítő autói, az árusok is kipakoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik