Belföld

Orbán: az ország leváltotta Gyurcsányt

Orbán Viktor szerint országos akaratnyilvánítás eredménye, hogy az MSZP történelmi vereséget szenvedett és győzött az igazság. "Ezért szavaztak ránk" – mondta a pártelnök.

Juhász: költői túlzás

Juhász Ferenc költői túlzásként értékelte Orbán Viktor megjegyzését, mely szerint az ország Gyurcsány Ferenc leváltására szavazott volna. Az MSZP alelnöke szerint a váasztási eredmények dacára is meg vannak róla győződve, hogy hosszú távon nincs más út Magyarország számára, mint amit a Gyurcsány-kormány elkezdett. Rövid távon tudták, hogy politikájuk ezzel a kockázattal jár, tette hozzá a szocialista politikus.

Történelmi választás zajlott Magyarországon – kezdte beszédét Orbán Viktor a Fidesz elnöke, aki szerint nemcsak önkormányzati választás volt a vasárnapi voksolás, hanem egy országos akaratnyilvánítás és az eredményből jól látszott, hogy az emberek is így gondolták. Orbán közölte: az emberek nem akarnak olyan országban élni, amely a hazugságok hálójában vergődik, hanem a békességet, az igazságot és az egyenességet szeretik.

„Az MSZP történelmi vereséget szenvedett, az igazság pedig történelmi győzelmet aratott” – fogalmazott a pártelnök hozzátéve, hogy ezt az emberek úgy fejezték ki, hogy „ránk szavaztak”.

Ha parlementi lett volna

Az eddig összesített szavazatok alapján a Fidesz 52 százalékot szerzett, az MSZP 35 százalékot – mondta a pártelnök, és rámutatott: ha ez parlamenti választás lett volna, akkor ezek lettek volna az arányok.

Az ellenzék vezére megköszönte a választóknak a részvételt, a polgári köröknek és a Fidesz szövetségeinek pedig a munkát. A Fidesz elnöke köszönetet mondott azoknak is, akik az elmúlt napokban békésen tiltakoztak a hazugságok ellen. Nehéz hónapokat éltünk át együtt mindannyian, április óta – mondta a Fidesz elnöke.

Megkülönböztetett köszönetet mondott a magyar polgári értelmiségnek, akik kimondták, hogy morális válságban van Magyarország. Orbán Viktor úgy fogalmazott: nehéz hónapokon van túl az ország, de a választások eredményei azt mutatják, hogy a próbából győztesen jött ki a demokrácia és a Fidesz is. Mégsem felhőtlen ez az öröm, mert súlyos felhők gyülekeznek az ország felett, de reményt ad, hogy az emberek még nem adták fel.

Népítélet a koalíció felett

Az emberek vasárnap három súlyos kérdésben hoztak döntést a pártelnök szerint. Egyrészt eldöntötték, hogy ki vitte csődbe az országot, aminek értelmében az MSZP és SZDSZ tette ezt.

„Az emberek kimondták azt is, hogy a jelenlegi koalíciót nem tartják alkalmasnak az ország vezetésére, valamint a magyar választópolgárok kifejezték azt is, hogy nem találják alkalmasnak az ország miniszterelnökét az ország vezetésére, vagyis „leváltották” – fogalmazott Orbán Viktor, majd felszólította a szocialista pártot, hogy ne próbáljanak szembeszállni a választópolgárok akaratával. Hajrá Magyarország! – fejezte be nyilatkozatát a Fidesz elnöke, aki kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni a Polgárok Házában tartott sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik