Belföld

A kisebbségek is szavaztak

Országszerte 1448 településén tartottak kisebbségi voksolást, ahol mintegy 195 ezren vehettek részt. Ennyien jelentkeztek ugyanis a 13 kisebbségi névjegyzékbe.

Csakúgy, mint eddig minden alkalommal, a helyhatósági választással egy időben választották meg a kisebbségi önkormányzatok tagjait is. A választás módja azonban több ponton eltért az eddigiektől: egy 2005-ben elfogadott törvénymódosítás szerint ugyanis szűkítették a választók és választhatók körét. Eddig ugyanis bármelyik magyar állampolgár szavazhatott a kisebbségi önkormányzati képviselőkre, és valamennyi magyar állampolgár választható volt, feltéve, ha kijelenti az adott kisebbséghez tartozását. Ennek azonban semmilyen egyéb kritériuma nem volt, így előfordult, hogy egymást követő két ciklusban valaki örmény majd roma kisebbségi képviselő lett. 2006-tól az új szabályok értelmében csak az szavazhatott október elsején és csak az választható, aki felvételét kérte a kisebbségi névjegyzékbe.

A kisebbségi törvény értelmében, ha az adott kisebbség megfelelő számú települési önkormányzattal rendelkezik, 2007 márciusában területi és országos önkormányzatot hozhat létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik