Belföld

Malomdomb Lakókert: látványterv és valóság

„Minek álmodni, ha ébren is jó?” kérdezi a Malomdomb Lakókertet hirdető plakát szlogenje a szélmalomharcban megfáradt lovagot. Ha a költői kérdés arra utal, milyen hűen tükrözi a Malomdomb látványtervének álomszerű valóságát a megszülető épület, akkor célba ért, hiszen kevés építési projekt valósul meg pontosan olyan formában, ahogy azt eredetileg megálmodták. De vajon igaz ez minden lakóparkra? Milyen jelek alapján lehet előre megállapítani, hogy jelentős eltérés várható-e az épület és látványterve között?

„Hogy milyen jól sikerült egy adott látványterv az akkor dől el, amikor áll a ház és, mint például a Malomdomb esetében annak valóságos képét össze tudjuk hasonlítani a digitális térgrafikával” – szögezte le Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítési vezetője. „Természetesen, minél jobban hasonlít a két kép, annál jobban sikerült látványtervvel van dolgunk. Jóllehet, vannak előzetes jelek is, ami alapján megállapítható, egyezik-e majd a látványterv a nyújtotta kép a valósággal.”

„Legegyszerűbb, ha azt vizsgáljuk, milyen igényesen készítették el az ideális esetben egy fénykép tárgyhűségéhez közelítő térgrafikát – fűzte hozzá Kerezsi László, a Malomdomb Lakókert látványterveit is készítő Vision Consulting stúdióvezetője. „Az épület függőleges vonalai a rajzon is függőleges vonalként jelennek-e meg, reálisan ábrázolták-e a ház környezetében lévő más épületeket a tervezett növényzetet és útburkolatot? Egy jó látványtervből a legtöbbször kiderül délben vagy naplementekor készült-e a kép a házról. Érdemes megfigyelni, hogy az ajtók ablakok kereteit, egyéb részleteket valós színekkel jelölték-e (a műanyag ablakkeretek általában fehérek a fából készült társaik inkább barnás árnyalatúak)” – tette hozzá a szakember.

Malomdomb Lakókert: látványterv és valóság 1


Malomdomb Lakókert: látványterv és valóság 2

Malomdomb Lakókert: látványterv és valóság 3

A Malomdomb Lakókert esetében a lelkiismeretes kivitelezésnek köszönhetõen a látványterv és a kész épület szinte tökéletesen egyezik, mind a színeket, arányokat vagy a hangulatát tekintve.

Malomdomb Lakókert: látványterv és valóság 4

A látványterv ugyanakkor veszélyeket is rejthet és félrevezetheti a ház majdani lakóit. Napjainkban egyre gyakoribb, hogy a beruházó nem csak a külső, de a várható belső tér látványtervét is elkészíti. Mivel a belső tér összhatását elsősorban a berendezés adja meg a fejlesztők igyekeznek a legtöbbet kihozni a berendezésből.

Amint Zelei Zoltán elmondta: az Elephant Holding csak „tisztességes” eszközökkel befolyásolja az enteriőr képét, oly módon, hogy lakberendező segítségével alakítja ki a berendezést. „Az így látható lakásbelső feltűnően esztétikus lesz, de korántsem megtévesztő”-szögezi le a szakember. Ugyanakkor vannak olyan fejlesztők, akik nem méretarányos bútorok elhelyezésével nagyobbnak tüntetik fel a szobákat, mint amilyenek azok valójában lesznek

Bár a szakmai vélemények megegyeznek abban, hogy a térgrafika egy külön tervezési szakág, sok beruházó nem fordít elég figyelmet a reális kép megalkotására és szakember bevonása nélkül, tervező szoftverekkel generálja látványterveit. Bármennyire is idő- és költségtakarékos ez az eljárás – egy átlagos lakópark látványtervei grafikai stúdióban 3-4 hét alatt készülnek el – az eredmény sokszor köszönőviszonyban sincs a valósággal – mutat rá az Elephant Holding szakembere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik