Belföld

Orbán: kényszerből mondtuk le a gyűlést

Kényszerből mondta le a Fidesz szombatra tervezett nagygyűlését, miután miniszterek közölték, hogy az államhatalom nem képes a gyűlésen tervezett robbantásos merényleteket megakadályozni - közölte Orbán Viktor a közszolgálati rádió csütörtök esti Háttér című műsorában.

A Fidesz elnöke elmondta, hogy két miniszter szerdán délután tájékoztatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági és rendészeti bizottságának kereszténydemokrata, illetve fideszes elnökét arról, hogy tudomásuk van róla, a Fidesz szombatra tervezett rendezvényén robbantásos merényleteket hajtanak majd végre.

“Azt is közölték, hogy nincs erejük ahhoz, nem tudják, nem áll módjukban, hogy ez ellen megvédjék az odagyülekező embereket, tehát ezt ők nem tudják elhárítani” – tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy a Fidesz operatív bizottságot hozott létre a helyzet megvitatására, de a rendőrség és a polgári védelem nem ment el a bizottság által kért megbeszélésre. “Jelezték, hogy erről nem is hajlandók tárgyalni. Ezt én súlyos dolognak tartom” – mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy ő Magyarországot “antidemokratikus állapotban lévő, politikai válsággal küzdő országnak” látja, s ebben a helyzetben azok az emberek, akik őszintén hisznek a demokráciában és a szabadságban, őrzik a rendszerváltás emlékét és értékeit, nem húzódhatnak vissza, nem fogadhatják el, hogy a miniszterelnök becsapja őket.

Az ellenzéki politikus, aki az interjúban “beteges hazudozónak” minősítette a miniszterelnököt, elfogadhatatlannak nevezte, hogy politikai hazugságokkal lehessen választásokat nyerni Magyarországon. Ezért nagyon szerették volna a tervezett nagygyűlést megtartani, de amikor “az államhatalom azt mondja, hogy ő nem tudja, talán nem is akarja megakadályozni a robbantásos merényleteket, akkor oda embereket mi nem hívhatunk”.

“A kényszer győzött, nem a józan ész” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a nagygyűlést nem mondták le, azt csak elhalasztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik