Belföld

Orbán jogilag is felelősségre vonná Gyurcsányt

A Fidesz elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy az elmúlt napok eseményei egy előre megtervezett, a kormány által generált titkosszolgálati akció részei.

Orbán Viktor a TV2 Tények és az RTL Klub Akták című műsorában beszélt arról, hogy Magyarország komoly demokratikus válságban van, mert a kormány nem bírja a polgárok támogatását, így viszont nem lehet a reformokat végrehajtani demokratikus úton. Nem demokratikus módra pedig nincs lehetőség, mert Európában vagyunk. A pártelnök egyetért Sólyom László köztársasági elnökkel abban, hogy megrendült a magyar demokrácia. „Magyarország nehéz helyzetbe került gazdaságilag, morálisam és politikailag is” – mondta az RTL Klubnak.

Bűncselekményt ismert be

A Fidesz elnöke visszataszítónak tartja, hogy a miniszterelnök igyekszik politikai tőkét kovácsolni a hazugságokból. „Mindennek megvan a határa. Gyurcsány Ferenc egy beteges hazudozó” – mondta a pártelnök az RTL Klub Akták című műsorában. Megemlítette, hogy megnézte a kormányfő blogján a balatonőszödi beszédét követő napi bejegyzést, és – véli Orbán Viktor – a hazugságok tovább folytatódtak. Hozzátette: azért kell majd tandíjat és vizitdíjat fizetni, mert a kormány nem végezte jól a munkáját. Mint Orbán elmondta, mindennek beismerését nem várta.


Hangsúlyozta: a kormány beismerte, hogy bűncselekményt követett el, hiszen adatokat hamisított meg, trükkökkel megtévesztett több demokratikus intézményt, például a KSH-t, a parlamentet és a nemzeti bankot is. A Fiesz elnöke szerint majd a bíróságon eldől, hogy ki a felelős. Mint mondta, a költségvetési törvényben olyan számokat írtak be, amelyek nem voltak igazak, és amelyet most el is ismertek. Hozzátette: a jogászok vizsgálják, hogy lehet a kormányfőt felelősségre vonni.

Ez a kormány már nincs

A pártelnök kifejtette, hogy már nem követelik a kormány lemondását, mert – mint Orbán fogalmazott – Gyurcsány Ferencen túllépett az idő. Jogi értelemben még miniszterelnök, de morálisan és politikailag már nem, elvesztette a bizalmi alapot a kormányzáshoz. Véleménye szerint ez a kormány már nincs is. Ezzel indokolta a tv2 kérdésére azt is, hogy nem mentek el a kormányfő csütörtök délutánra meghirdetett találkozójára. A Fidesz azonban készen áll arra, hogy ha nem a kormány, hanem a házelnök, vagy a köztársasági elnök kezdeményez egy ilyen ötpárti megbeszélést, azon részt vegyenek.

Hozzátette: a felhatalmazás nélküli kormány döntései önkényes diktátumokon alapulnak, mert véleménye szerint a társadalom egyként áll szemben a kormánnyal. Hangsúlyozta: az emberek nem fogadják el a válságkezelő csomagot a kormánytól, ezért javasolták egy szakértő kormány felállítását. Orbán Viktor szerint „nem bízhatjuk a kecskére a káposztát”, ez a kormány juttatta gazdasági válságba az országot, szakmai programja pedig teljesen „dilettáns”. Példaként említette az adóemelést és az ezzel járó munkanélküliséget.

Október 1.: a pártlista dönt

A Fidesz elnöke szerint az október elsejei választás népszavazás lesz a kormányról. Az RTL Klub riporterének kérdésére a politikus elmondta, számukra a pártlista eredménye lesz a mérvadó, szerintük ez tükrözi majd a népakaratot. Az MSZP választási veresége után azonban majd a kormánynak kell lépnie, a Fidesz azonban segít a megoldásban. A részletekről viszont csak az MSZP-vel tárgyalnak majd, nem Gyurcsány Ferenccel, mert – mint Orbán Viktor fogalmazott – nem a problémával akarják keresni a megoldást.

Orbán Viktor a tv2-nek azt mondta, nem megszorító csomagra, hanem megoldásra van szükség. Szerinte ez három elemből áll. Az első pillér, hogy a felelősség kérdését nem lehet megkerülni, ezért büntetőjogi felelősséget kell viselni. Hangsúlyozta: nem várhatják el a magyar emberektől, hogy bármilyen megszorító csomagot elfogadjanak, mikor ők nem tehetnek a kialakult helyzetről, akik viszont tehetnek, azok nem vállalják a felelősséget. Második elemnek nevezte, hogy az emberek azt várják, garanciát kapjanak arra, ez még egyszer nem fordulhat elő. A harmadik rész pedig szerinte a kormány és a magyar társadalom közötti politikai patthelyzet feloldása, amit Orbán Viktor szerint egy korlátozott felhatalmazással rendelkező szakértői kormány létrehozásával lehet megtenni.

Sötét játszmák

„Magam is bizonytalanságban vagyok, milyen sötét játszmák zajlanak a háttérben. Minden jel arra mutat, hogy a dolgok nem a szakmailag indokolt rendben haladtak” – mondta a Fidesz elnöke a tv2-nek adott interjúban, az MTV székháza elleni támadás kapcsán. Orbán Viktor kérdésre válaszolva hozzátette: meg kell majd vizsgálni annak lehetőségét, hogy mindaz, ami az elmúlt napokban történt, az egy előre megtervezett, a kormány által generált titkosszolgálati akció, vagy annak része-e.

„Amit Magyarországon az elmúlt másfél napban látunk, az mind arról szól, hogy az állam totális csődöt vallott az ügyben, miként kell egy ilyen helyzetet kezelnie, elhárítania, és megvédeni az emberek biztonságát” – szögezte le Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint a rendőrség viselkedése a televízió épülete előtt – „maguk sem tudták pontosan, mit tegyenek” – felveti a gyanút, miért is küldték őket oda, és mi volt az utasítás: az, hogy megvédjék a televíziót, vagy hogy magára hagyják. Hozzátette: „Rendes országokban”, ahol felkészülnek a titkosszolgálatok, a rendvédelmi szervek, világos rend van, ki miről dönt, és azt végrehajtják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik