Belföld

Gyurcsány – Orbán adok-kapok

A miniszterelnök és a Fidesz elnöke csütörtök este is végigjárják a médiumokat. A két politikus kölcsönösen hazugsággal vádolja egymást, de Orbán akár jogi úton is felelősségre vonná Gyurcsányt.

Gyurcsány Ferenc az index.hu-nak és a CNN-nek, Orbán Viktor a Magyar Rádiónak, a tv2-nek és az RTL Klubnak adott interjút csütörtök este.

Gyurcsány: az ellenzék végighazudta az elmúlt 10 évet

A miniszterelnök egy csütörtöki lapinterjúban kifejtette: az ellenzék szerinte “végighazudta az elmúlt tíz évet”. A miniszterelnök megemlítette – többek között – azt is, hogy 1998-ban Orbán Viktor “az utolsó percekig tagadta a kisgazdákkal való szövetségre lépést”.

“A hazugságot nem az minősíti, hogy a végén ki győzött. (…) A hazugságot az igazsághoz képest kell megmérni” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint, ha egyenlő mércével mérünk, “nem az a probléma, hogy mi győztünk, hanem hogy mi sem mondtunk igazat. Beszéljünk arról, hogy van valaki, aki ezzel elkezdett és megpróbált szembenézni”. Gyurcsány szerint nem a népszerűségi indexek alakulása a fontos, hanem az, hogy miként lesz “nyugalom és rend az országban”.

Orbán: beteges hazudozó

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy ő Magyarországot “antidemokratikus állapotban lévő, politikai válsággal küzdő országnak” látja. Véleménye szerint jelenleg nincs kormányunk, mert bár Gyurcsány Fernc jogilag miniszterelnök, politikailag és erkölcsileg nem. Az ellenzéki politikus szerint a reformokat nem lehet vele végigvinni, mert a társadalom nem támogatja, ezért kell az általuk javasolt szakértő kormányt felállítani.

Az ellenzéki politikus a rádiónak adott interjúban “beteges hazudozónak” minősítette a miniszterelnököt. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy politikai hazugságokkal lehessen választásokat nyerni Magyarországon.


Orbán Viktor a tv2-nek adott interjújában felvetette, hogy mivel Gyurcsány beismerte bűntettét, azaz hogy demokratikus szerveket – mint a KSH, a parlament vagy a nemzeti bank – trükkökkel átvertek, jogászokkal vizsgálják a jogi felelősségrevonás lehetőségét.

Homály a háttérben

Az utcai zavargásokkal kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: “Egyértelműnek látszik, hogy a választásokig érdeke valakiknek fenntartani ezt az állapotot”.

Orbán Viktor viszont felvetette annak lehetőségét, hogy az elmúlt napok történéseinek hátterében egy egy előre megtervezett, a kormány által generált titkosszolgálati akció van. Mindezt arra reagálva mondta a pártelnök, hogy el kellett halasztaniuk a Hősök terére tervezett tüntetésüket, mert információik szerint robbantásos merényletet terveztek, és az “államhatalom” nem garantálta a védelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik