Belföld

Amnesty International: a rendőrség túlzott erőt alkalmaz

Az Amnesty Internationalt (AI) aggasztja, hogy - beszámolók szerint - a rendőrség túlzott erőt alkalmaz Budapesten az erőszakossá vált tüntetések során - olvasható a jogvédő szervezet közleményében.

A szervezet ezért sürgeti a magyar hatóságokat: gondoskodjanak arról, hogy az arányos rendőri intézkedés elvét a rendfenntartó szervek minden esetben tiszteletben tartsák.

Mint írják: a rendbontások már negyedik éjszaka folynak, és több jelentés szól arról, hogy a rendőrök a tüntetések során állítólag túlzott erőt és durva bánásmódot alkalmaztak, például szeptember 19-én egy újságírót gumibottal fejbe vágtak annak ellenére, hogy felmutatta a rendőröknek sajtóigazolványát.

Az AI tudatában van annak, milyen nehézségekkel kerülnek szembe a rendőrök az erőszakos tüntetések során, és hogy a magyar hatóságok a nemzetközi jog alapján felelősek, s egyben kötelesek az emberek és a tulajdon biztonságáról gondoskodni – olvasható a jogvédő szervezet közleményében.

“A nemzetközi jog értelmében azonban arról is kötelesek gondoskodni, hogy a rendfenntartás és az erő használata a nemzetközi normál szerint történjen” – áll a közleményben. Az AI csütörötkön ezért sürgette a kormányt, gondoskodjék arról, hogy a rendőrök a nemzetközi normák értelmében intézkedjenek, különös tekintettel az ENSZ Rendészeti Szerverek Magatartási Kódexe 3. cikkelyére. Ez így szól: “A rendfenntartó erők csak akkor alkalmazhatnak erőt, ha az feltétlenül szükséges, és csak olyan mértékben, amit kötelességük teljesítése megkövetel”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik