Belföld

Országszerte folytatódtak a tüntetések

A miskolci demostrálók békés tüntetésre szólították fel a tömeget. Békéscsabáról akár Budapestre is felutaznak, hogy csatlakozzanak a fővárosi tüntetőkhöz. Egerben a szocialista párt székháza felé indultak a demonstrálók.


Tanúja volt az eseményeknek?

Küldje el nekünk fotóit, videófelvételeit: fn@sanomabp.hu

Ismét a miskolci Szent István-szobornál gyülekeztek a tüntetők kedden délután 5 órakor Miskolcon. A gyülekezéskor a még körülbelül 300 főnyi demonstráló közül többen a békés tüntetés fontosságára szólították fel a tömeget, mondván a randalírozással csak az MSZP malmára hajtják a vizet.

Miklós Árpád, a MIÉP megyei vezetője köszönetét fejezte ki a rend őreinek a hétfői tüntetésen végzett munkájukért, megjegyezve, hogy a fővárosban a történtek ellenére elhangzott egy mondat: “magyar rendőr velünk van”.

A demonstrálók a Szent István-szobortól a városházára mentek, “Gyertek ki!” felszólítást skandálva. Ekkorra a tömeg már körülbelül ezer főre nőtt, néhány tüntetőnél nemzetiszínű lobogó, illetve Árpád-sávos zászló is van. “Hazaárulók” felkiáltással, a tömeg éljenzése után, hátat fordítva a hivatal épületének elénekelték a Himnuszt. A városházától a szocialista párt székháza felé vették az irányt, a miskolci sétálóutcán békésen vonultak végig. Este kilenc körül a tüntetők hazaindultak.

Ismét spontán demonstráció Békéscsabán

Békéscsabán, a Kossuth téren kedden este ismét tüntetők gyűltek össze. A magyar zászlókat lengető mintegy 200 fős tömeg skandálva Gyurcsány Ferenc lemondását követelte.

Az MTI-nek több demonstráló elmondta, hogy SMS-ben értesítették arról, hogy kedden este tüntetés lesz a Gyurcsány-kormány ellen, ám azt nem tudták megmondani, honnan kapták az értesítést. A tér egyik pontján összegyűlt fekete ruhás fiatalok közül az egyik keresztnevét közölve bejelentette, hogy csoportjával vonattal elindulnak Budapestre, hogy csatlakozzanak a fővárosi tüntetőkhöz.

Az MTI értesülése szerint a békéscsabai rendezvénnyel párhuzamosan Gyulán, az esti órákban szintén spontán demonstrációra került sor, amelyen mintegy 100-an vettek részt.

Utcára vonultak Egerben is

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelte mintegy ezer ember kedden Eger belvárosában a Végvár Polgári Körök Fóruma rendezte tüntetésen. A demonstráció résztvevői “szóbeli petíciót” nyújtottak át a város szocialista-szabaddemokrata vezetésének. Arra kérték Nagy Imre polgármestert, országgyűlési képviselőt, illetve Horuczi Csabát, a település alpolgármesterét, hogy a hevesi szocialista képviselők kezdeményezzék Gyurcsány Ferenc eltávolítását. Ugyanakkor – amint azt Csákvári Antal, a polgári kör vezetője az MTI-nek elmondta – arra kérik Sólyom László köztársasági elnököt, hogy oszlassa fel az Országgyűlést.

A tömeg “Szép volt, fiúk!” kiáltással fogadta Barta Józsefet, aki hétfőről keddre virradó éjszaka részt vett az MTV “ostromában”. Szerinte az erőszakos cselekményeket a rendőri provokáció váltotta ki.

Ezt követően a többi között “Gyurcsány, menj Szlovákiába Kókával!”, “Le Gyurcsánnyal!”, “Magyarok, fogjunk össze!”, “Igyál vizet, Gyurcsány fizet!”, “Fletó, húzzál, mint a vadlibák!” feliratú transzparenseket lobogtató tüntetők a Városháza elé vonultak, ahol szóban tolmácsolták a “petíciót” Horuczi Csaba szabad demokrata alpolgármesternek.


Nyíregyházán a sérülteknek gyűjtöttek


Mintegy kétszázan tüntettek kormányváltást követelve a nyíregyházi polgármesteri hivatal előtti téren kedden este. A csoportban többen nemzeti lobogót tartottak a kezükben, s volt, aki árpádsávos, illetve fekete színű, Nagy-Magyarország térképével ellátott zászlót lengetett. Két párt, a MIÉP és a Jobbik zászlóját ugyancsak magasra tartotta egy-egy demonstráló, valamint tábla hirdette, hogy a MIÉP dombrádi szervezete is ott van a tüntetők között. Néhányan táblát tartottak a kezükben, rajta kormányellenes feliratokkal, s volt aki “Jobboldali polgármestert” követelt Nyíregyházának. A tüntetőket száz-kétszáz érdeklődő vette körül, közülük a többség láthatóan elkülönülve figyelte a demonstrációt. A tüntetésen az egyik résztvevő javaslatára leterítettek egy magyar zászlót, s arra pénzadományt gyűjtöttek egymástól a Budapesten, hétfő este megsérült rendőrök és családjaik megsegítésére.


Szegeden is demonstrálnak


Új választást, demokráciát és a kormány lemondását követelte mintegy ezer tüntető Szegeden kedden este a szegedi városháza előtt. A tömeg lezárta a városháza előtti útszakaszt, a Kossuth-nótát és a Himnuszt énekelte. A sípokkal, kürtökkel felszerelkezett demonstrálók “Elég volt a hazugságból, vesszen a kormány!”, “Gyurcsány takarodj!”, “Szabad médiát!”, “Táncolj Feri, búcsú buli”, “Munkát, kenyeret, hazugoknak kötelet!” jelszavakat skandálták. A polgármesteri hivatal bejáratát a hétfő estével ellentétben rendőrök biztosították. A Magyar Televízió és a Magyar Rádió regionális szerkesztőségének épülete közelében is több rendőrt látott az MTI tudósítója. A rendezvényt szervező Jobbik megyei elnöke elmondta: békés, nyugodt demonstrációval szeretnék elérni céljukat, a kormány távozását, ezért mindenkit arra kér, ne üljön föl a provokációnak.


Szocialista plakátot égettek Szombathelyen


A MIÉP szervezte tiltakozó megmozduláson egy fiatal előbb letépte, majd meggyújtotta Ipkovich György polgármester, MSZP-s országgyűlési képviselő választási plakátját a kormány leváltását követelő tüntetők előtt. “Ég a Gyuri!” – kiabálták néhányan, amit többen tetszéssel fogadtak, nevettek és tapsoltak. A demonstrálók kézi hangosbeszélőn keresztül mondtak rögtönzött véleményeket a kormány munkájáról, saját megélhetési problémáikról. “Ha Gyurcsány Ferenc egyedül fel tud nevelni 70 ezer forintból három gyereket, ki tudja fizetni belőle a villanyszámlát, a gázszámlát és még ruházkodásra is futja, akkor gratulálni fogok neki” – mondta egy középkorú nő. A demonstrálók létszáma este nyolc órára meghaladta az 500-at, mivel többen a térre érkeztek a hétfő esti gyertyás demonstráció résztvevői közül is, akik már előző este közölték, hogy ismét tiltakozni fognak. A megmozdulás ekkor békésebb formát öltött, az emberek ismét gyertyát gyújtottak, énekelni kezdtek és egymás kezét megfogva élő láncot alkottak.


Szekszárdon békés kismamák is felvonultak


Kedd este 7 órától gyülekeztek az emberek zászlókkal, gyerekekkel Szekszárd belvárosában a Garay-szobor körül a kormány és Gyurcsány Ferenc lemondását követelve. A mintegy 600-800 fős tömegből a Kossuth tériek példáját követve sorban más-más szószóló lépett fel a szobor talapzatára és mondta el gondolatait, majd énekeltek vagy skandálták: “mondjon le!”. A szervezők szerint levelet fogalmaznak a helyi és országgyűlési szocialista képviselőknek, hogy határolódjanak el pártvezetésüktől, vagy mondjanak le. Ezt a tömeg hangos rivalgással erősítette meg.


Közel ezren voltak az utcán Szolnokon


Közel ezren követelték Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya lemondását kedden Szolnokon, a Kossuth téren a politikus egy május végi pártrendezvényen elmondott beszéde miatt; a Szandaszőlősi Polgári Kör által szervezett, békésnek hirdetett demonstráció 50 perc után rendbontás nélkül véget ért. A rendezők már a tiltakozó megmozdulás kezdetén kinyilvánították, hogy elhatárolódnak minden erőszaktól, elítélik a Magyar Televízió székházának megostromlását, annak ellenére, hogy tudják, az indulatokat a “gyurcsányi hazugságáradat” váltotta ki. A szervezők ismertették a megyei napilap reprezentatív felmérését, és ebből kiderült, a megkérdezettek 57 százaléka szerint Gyurcsánynak mennie kell a politikai életből, az emberek hét százalékát nem érdekelte az ügy, míg 36 százalék a maradása mellett voksolt. A demonstráció a Himnusz és a székely himnusz eléneklésével zárult.


Salgótartjánban is utcára vonultak


Gyurcsány Ferenc lemondását követelte mintegy 200 tüntető a szocialista bástyának számító Salgótarjánban is. A Fő téri parkolóba sms-esekkel összehívott emberek előbb a városházához, majd a December 8. térre vonultak kedden este. Becsó Zsolt, a Fidesz Nógrád megyei elnöke délután közleményt juttatott el a városi rádióhoz, amelyben leszögezte, hogy nem ők szervezik a tüntetést. A rendezvényen nem derült ki, kik voltak a szervezők. A több ízben is megszólaló Vitéz Fényszarusi Dezső mindenkit arra kért, “ne legyen cirkusz, ne törjünk, ne zúzzunk”. Két önjelölt szónok is a tüntetők elé állt, egyikük szerint “ideje, hogy elszabaduljon már valami, ők milliárdokat csaltak el, és azt vádolják, aki két ablakot bevert”, másikuk kikérte magának, hogy valaki trágár szavakkal szóljon Magyarországról és a magyarokról.
A tüntetők a Himnuszt, a Szózatot és a Székely himnuszt énekelték, majd a főúton indultak el előbb a városházához, onnan pedig a December 8. térhez. A felvonulást számos rendőr kísérte.


Debreceni tüntetés Kósával


Békés, de kitartó, a miniszterelnök eltávolítását eredményező demonstrációra szólította fel több mint 1500 fős hallgatóságát Kósa Lajos, Debrecen polgármestere kedden este a város főterén. Az egybegyűltek nagy ovációval fogadták az este 9 órakor megérkezett városvezetőt, aki hangsúlyozta, hogy debreceni polgármesterként van jelen, a demonstráció nem pártrendezvény, hanem a debreceniek tiltakozása “a hazug miniszterelnök ellen”. Kósa Lajos reményét fejezte ki, hogy most a magyarok elég elszántak lesznek ahhoz, hogy “ezt a harcot végigvigyék”, s az ország egységesen áll ki, legyen jobb-, vagy baloldali amellett, hogy nem kell a Magyar Köztársaságnak hazug miniszterelnök. Kósa Lajos mindenkit arra kért az országban, hogy csak békés eszközökkel demonstráljon.


Székesfehérváron is tüntettek


Gyurcsány Ferenc lemondását követelte mintegy nyolcszáz ember kedden Székesfehérváron. A történelmi belváros központjában, Szent István szarkofágjától néhány méternyire tartott demonstráción nemzeti színű zászlókat, “Fejétől bűzlik a hal!”, “Táncolj Fletó, búcsúbuli!” feliratú táblákkal felvonulók előbb részleteket hallgattak meg Gyurcsány Ferenc Balatonőszödön elmondott beszédéből. Majd a helyi Polgári Védegylet, a Trianon Társaság, civil szervezetek képviselői, valamint alkalmi szónokok léptek a mikrofonhoz. Egyikük szerint a Magyar Televízió székháza előtt “nem lett volna botrány”, ha beolvassák a tüntetők petícióját, majd ismertette a követeléseket. A szónoklatok, a Himnusz, a székely himnusz elhangzása után a demonstrálók Szent István szobrához vonultak, ahol gyertyát gyújtottak, apró nemzeti színű zászlókat helyeztek el, s a Himnusz és egy egyházi ének eléneklése után visszatértek a tüntetés eredeti helyszínére. A demonstráció befejezéseként kinyilvánították, hogy esténként mindaddig összegyűlnek, amíg le nem mond Gyurcsány Ferenc és kormánya.


Zalaegerszeg és Nagykanizsa is csatlakozott


Zala megye két megyei jogú városában, Zalaegerszegen és Nagykanizsán kedden este folytatódtak a miniszterelnök, a kormány lemondását követelő, előző nap megkezdett gyűlések. A megyeszékhelyi Dísz tér egyik részében 20 óra tájban összegyűlt, a Himnuszt gépzenéről meghallgató mintegy 250-280 fős, fegyelmezett csoportnak nem volt ugyan vezető szónoka, de az ott felállított mikrofonnál bárki elmondhatta véleményét. Miközben valaki Orbán Viktort éltette és “Tolvajok!-at kiáltott, egy középkorú férfi a tett ígéreteket kérte számon a kormánytól, mondván, hogy azok “megvalósulnak majd, de nem velük”.

A felfokozott indulatoktól és durva hangoskodástól mentes megyeszékhelyi gyűlésnél valamivel “élénkebb” volt a csaknem egy időben zajló nagykanizsai. A helyszínen tartózkodó újságírók közlése szerint előbb a városháza előtti Erzsébet téren találkozott, majd a Trianon-emlékműhöz vonult a 350-400 tiltakozó. Mindkét zalai városban naponta-kétnaponta ismétlődő, hasonló tiltakozást helyeztek kilátásba a résztvevők.


Kecskeméten 700-an vannak az utcán


Kecskemét főterén, a Kossuth-szobor mellett kedd este hét óra után kezdett gyülekezni a tiltakozó tömeg, mely egy óra alatt 600-700 főre duzzadt. A demonstrálók elénekelték a magyar és a székely himnuszt, majd egy középkorú férfi javaslatára a város központjában egy félórás sétát tettek, miközben folyamatosan követelték, hogy a Gyurcsány-kormány mondjon le. A férfi arra kért mindenkit, hogy a kormány lemondásáig, minden este találkozzanak a főtéren. Kijelentette, hogy a rendezvényhez szervezéséhez egyetlen pártnak sincs köze. A sétálók mellett időnként feltűnt egy-egy fideszes önkormányzati képviselő, de nem csatlakoztak a demonstráló tömeghez. A tüntetők 21.30 órakor szétszéledtek, de úgy váltak el egymástól, hogy szerdán ismét találkoznak.


Kaposváron az utcán skandált a tömeg


Mintegy 300-an, az előző napinál azonban valamivel nyugodtabb hangulatban tüntettek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány lemondását követelő tiltakozó akció résztvevői kedden este Kaposvár főterén. Onnan fél tíz előtt távozva egy nagyobb csoport a város utcáin hangosan azt skandálta: “Ébresztő! Ria, Ria, Hungária, Nem tűrjük! Hazugságot nem tűrünk!” A főtéren tartott, irodalmi összejövetelt idéző rendezvényen a tömeg még nyugodtan hallgatta a Déryné Vándorszíntársulat tagjait, akik verseket szavaltak, dalokat adtak elő a Kossuth szobornál. Nyolc óra előtt önkéntes szónokok léptek a mikrofonhoz, s személyes példákat hoztak fel annak indoklására, hogy miért kell távoznia a jelenlegi kormánynak. Az egyik szónok személyes beszámolót tartott a Magyar Televízió székháza előtti hétfő esti fővárosi tüntetésről, majd azzal kapcsolatosan, hogy a miniszterelnök határozottabb fellépést kért a rendőröktől, arra bíztatta a jelenlévőket: ne ijedjenek meg tőlük, ne féljenek. A tüntetők elhatározták, mindaddig folytatják a tiltakozást, amíg a Gyurcsány-kormány nem mond le.

A kaposvári demonstrációval egy időben Siófokon mintegy félszázan tüntettek – értesült a távirati iroda tudósítója a helyszínen tartózkodó újságíróktól. A Gyurcsány-kormány távozást követelők néhány, ilyen tartalmú transzparenssel az 56-os emlékműnél gyülekeztek, majd körbejárták a város főterét.


Szűrös Mátyás beszélt Sátoraljaújhelyen


Békésen tüntettek kedden este a zempléni városokban, Sárospatakon és Sátoraljaújhelyen. Minkét városban több százan vettek részt a tiltakozásokon, de mindenhol rendbontás nélkül zajlott a demonstráció. Sátoraljaújhelyen beszédet mondott Szűrös Mátyás, volt ideiglenes köztársasági elnök, aki kijelentette: Gyurcsány Ferenc nem méltó az ország vezetésére. Sárospatakon a művelődés ház előtti téren gyülekeztek a tüntetők, majd az MSZP irodához vonultak. A Kossuth utcán felolvasták petíciójukat, rendzavarás sehol sem történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik