Belföld

Az elmúlt 16 év hazugságaival kell szembenéznünk

Megoszlik az emberek véleménye arról, hogy kinek állhatott érdekében kiszivárogtatni a Gyurcsány-beszédet. Abban sincs egyetértés, hogy az elmúlt tizenhat, négy vagy másfél év hazugságaival kell szembenéznie az országnak.

A Magyar Televízió Az Este című műsora és a Népszabadság megbízásából készült Szonda Ipsos felmérés szerint, a megkérdezettek 90 százaléka hallott arról, hogy nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc május 26-án, az MSZP balatonőszödi frakcióülésén elmondott beszéde.

Arra a kérdésre, hogy vajon kinek állhatott érdekében a beszéd kiszivárogtatása, a legtöbben nem tudtak vagy nem akartak válaszolni (a megkérdezettek 38 százaléka), közel 30 százalékuk szerint a miniszterelnökkel nem szimpatizáló szocialista politikusoknak, több mint egyötödük szerint az ellenzéknek és 11 százalékuk szerint magának Gyurcsány Ferencnek.

A felmérésben rákérdeztek arra is, hogy mi a véleménye az embereknek a miniszterelnök utólagos magyarázatáról. A válaszolók több mint fele szerint Gyurcsány Ferenc tovább hazudozik és csak ki akarja magát magyarázni, egyharmaduk viszont úgy értékeli a kormányfő mondatait, hogy „végre először beszél egy politikus őszintén.”

A válaszolók többsége (54 százaléka) szerint a rendszerváltás óta eltelt 16 év egész politikai elitjének hazugságaival kell most szembenéznie az országnak. 14 százalékuk azt mondja, hogy a Medgyessy- és Gyurcsány kormány négy évével, 8 százalékuk, hogy csak az utóbbi másfél év, és majdnem ugyanennyien, hogy az Orbán, a Medgyessy és a Gyurcsány kormány hazugságaival egyaránt szembe kell néznünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik