Belföld

Gyurcsány: hazudtunk éjjel, nappal

Gyurcsány Ferenc egy májusi szocialista frakcióülésen indulatos és sokszor trágár beszédben elismerte, hogy négy évig nem csinált semmit a kormányzat, az utolsó másfelet pedig "végighazudta". A kormányfő vasárnap közölte: nem a gazdaság állapotáról, hanem sok év átfogó hazugságáról beszélt. A Fidesz kivár. A szakértő szerint nem kizárt, hogy szándékos a szivárogtatás.






Gyurcsány: hazugságcsapdában élünk

Az elmúlt 8-10 év Magyarországa tele van politikai hazugságokkal, amelyek egyre jobban terhelték az országot, és amelyekből ki kell törni – mondta Gyurcsány Ferenc a szocialisták hagyományos Őszirózsa fesztiváljának szabadtéri fórumán vasárnap Győrött. “Olyan hazugságok csapdájában él az ország évek óta, amelyek ahelyett, hogy új teljesítményekre inspirálnának, az embereket lebeszélik a teljesítményről, az együttműködésről” – hangoztatta. A miniszterelnök leszögezte: muszáj kitörni ebből a helyzetből. Majd önkritikusan hozzátette: erről a törekvésről eddigi kormányzása alatt világosabban kellett volna beszélni.

A magyar sajtó nagy többségének eljuttatott felvétel szerint a miniszterelnök azt mondta, hogy „Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Nincsen sok választás. Azért nincs, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. (…) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt el sem tudtuk korábban képzelni. (…) És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit! Nem tudtok mondani, az elmúlt négy évből olyan jelentős kormányzati intézkedést, amelyre büszkék lehetünk azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végén. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?”

Őriztük a titkot

“Amit az elmúlt egy hónapban meg lehetett tenni, azt megtettük. Amit azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogy ha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni”.

A miniszterelnök vasárnap este az ATV-nek adott nyilatkozatában azt állította, hogy nem az ország gazdasági helyzetéről hazudtak. Ennek ellentmondani látszik beszédének az a része, ahol arról beszél, hogyan sikerült túlélni a legutóbbi időszakot: „Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai – amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni – segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen! S persze még gondolkodhatunk még nagyon sokáig, meg elkészíthetünk kibaszott sok elemzést, hogy melyik társadalmi csoportra hogy fog ez végezni.”


A miniszterelnök blogjára még vasárnap este felkerült az eredeti, teljes szöveg is. A kormányfő internetes naplójában azt hangsúlyozza: nem bánja, hogy nyilvánosságra került a felvétel. Nem szégyelli, hogy kimondta az igazságot.

A Balatonőszödön május 26-án készült felvételt meghallgathatja itt.

Gyurcsány nem távozik


Az ATV kereskedelmi tv-csatornának adott interjúban Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy nem a gazdaság állapotáról beszélt, hanem sok év átfogó hazugságairól beszélt, arról, hogy az ország nyugatosodni akar, miközben nem kívánja az ottani normákat elfogadni. A kormányfő határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, nem gondol-e lemondásra a nyilvánosságra került hangfelvétel miatt. “A szenvedély túlzásokra is ragadtatja az embert” – mondta. Az volt akkor fontos, hogy tudatosítsa a frakció tagjaiban, nincs más út, mint a változás.


Lendvai Ildikó,az MSZP frakcióvezetője az MTI-nek hasonlóan magyarázta a felvételt: Gyurcsány Ferenc szembenézett a magyar politika több éves közös önáltató hazugságával, azzal, hogy meg lehet úszni gyökeres reformok és változtatások nélkül. Úgy fogalmazott, egyáltalán nem bánják, hogy ez a hangfelvétel kikerült, mert segít tisztázni, miért nem vártak kényszerűen az önkormányzati választások végéig a szükséges intézkedésekkel.

Mint mondta, a miniszterelnök egy szenvedélyes frakcióvita végén, önkritikus és drámai fogalmazással felelt azokra a kérdésekre, amelyek azt vetették fel, hogy az intézkedéseket el lehetne halasztani.


A Fidesz kivár, az SZDSZ marad a koalícióban


A Magyar Demokrata Fórum megdöbbenéssel értesült a miniszterelnök Balatonőszödön elhangzott beszédéről – olvasható a MDF nyilatkozatában. Az ellenzéki párt szerint egy normális országban a kormányfő akkor nyilatkozik így, ha előtte már bejelentette, vagy utána közli lemondási szándékát. Az MDF arra kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, haladéktalanul hozza nyilvánosságra a május 26-án Balatonőszödön mondott teljes beszédét.

Ha lemondana

Ha a kormányfő beadná lemondását, az a magyar alkotmány szerint az egész kormány lemondását jelentené. Ez esetben előrehozott választásokat kell kiírni.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTI-nek azt mondta: “Amíg nem látjuk ennek a pontos körülményeit, hogy mi hangzott el, addig nem szeretnénk erről beszélni”. Kuncze Gábor egy televíziós műsorban azonban kifejtette: maradnak a koalícióban.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Fidesz vezetése hétfőn délelőtt tekinti át a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által mondottak miatt kialakult helyzetet – mondta az MTI érdeklődésére a KDNP szóvivője. Halász Zsuzsa közölte: olyan súlyúnak ítélik a kialakult helyzetet – ami azt követően alakult ki, hogy előkerült egy hangfelvétel, amelyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beismeri, hogy az elmúlt mintegy két évben nem csináltak semmit, és elrontották a kormányzást -, hogy szükség van a két pártvezetés közös megbeszélésére.


Nem tántorítja el a törzsbázist


A politológus szerint nem egyértelmű, hogy a hangfelvétel csak negatív az MSZP-nek és a kormánynak. “Én nyitva hagynám egy olyan forgatókönyv lehetőségét is, amely szerint valamilyen indokkal, ha nem is politikai haszna származott a kormánynak ebből, de érdeke volt. Ezt két dologra alapozom. Egyrészt eddig csak a kormány részéről jöttek reakciók, amelyek ráadásul összeszedettek és felkészültek voltak. Ez nem jellemző a válságkommunikációra: gondoljunk csak arra, hogy augusztus 20-a után a kormányfő egy napig nem állt a nyilvánosság elé. Mindez azt is sugallhatja, hogy a kormánytól került ki a hanganyag” – hangsúlyozta Budai Bernadett. A szakértő hozzátette: a másik érve az, hogy nem tartalmazott a felvétel új információt, csupán kimondtak egy olyan dolgot, amelyet elemzők és az ellenzék eddig is hangoztatott. “Az MSZP törzsbázisát nem hiszem, hogy ezzel elbizonytalanították” – mondta Budai Bernadett a FigyelőNetnek.

Lapunk kérdésére kifejtette, kétség kívül valódi a felvétel, ezt a kormány tagjainak reakciói is egyértelműsítik, hiszen senki sem tagadta. Budai Bernadett azt is elmondta, a kormányfő valószínűleg nem fog lemondani, mert Magyarországon jelenleg nem ilyen a politikai kultúra. Példaként itt is az augusztus 20-i eseményeket említette, amikor az érintett miniszter távozása sem merült fel.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik