Belföld

Másodállásban képviselnek

Politikusaink munkabírása úgy tűnik határtalan: a parlamenti képviselőség, frakcióbeli munka, esetleg bizottsági tagság mellett sokan a polgármester-választáson is indulnak. Állítják: a képviselőség és a polgármesterség összeegyeztethető, igaz, bizonyos szakpozíciókról le kell mondani.

A törvény szűkre szabja a lehetőségeket


A helyi önkormányzati képviselők jogállásáról szóló törvény tételesen felsorolja azokat a posztokat, amelyeket nem tölthetnek be a polgármesterek. Így a városvezető nem lehet köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság tagja, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, az Állami Számvevőszék tisztségviselője, a Kormány tagja, az ÁPV Zrt. Alkalmazottja, bíró, ügyész, közjegyző, bírósági végrehajtó, a fegyveres erők, a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagja, más önkormányzatnál polgármester, alpolgármester, más települési önkormányzat képviselő-testületének tagja, jegyző, a képviselő-testület által alapított költségvetési szerv vezető tagja, vagy éppen helyi és körzeti műsorszolgáltató, lapkiadó, lapterjesztő vezetője. A főállású polgármester ugyanakkor végezhet tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti és jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet, munkavégzésre irányuló jogviszonyt – az országgyűlési képviselői megbízatás kivételével – nem létesíthet.

A 386 parlamenti képviselő közül 64-en, azaz 16 és fél százalékuk indul 2006-ban a polgármester-választáson. Közülük többen már „gyakorló” polgármesterként rutinosan egyeztetik össze a feladatokat: Warvasovszky Tihamér és Molnár Gyula szocialista képviselők például Székesfehérvárt és Újbudát, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezető-helyettese pedig Debrecent irányítja évek óta sikeresen.

A kérdés azért is aktuális, mert Hock Zoltán, az MDF alelnöke – Újpest alpolgármestere – még az ősszel az Országgyűlés elé terjeszti javaslatát az önkormányzati törvény módosításáról. Ennek legfőbb pontja az országgyűlési és a polgármesteri poszt közti összeférhetetlenség kimondása lenne, mert – indoklása szerint – tisztábbak lennének a viszonyok, s a városvezetők minden erejükkel a helyi ügyekre összpontosíthatnának. Kezdeményezése szerint továbbá a polgármestereket a jövőben nem közvetlenül, hanem ismét a képviselő-testületek választanák, s a funkciót egy személy csak 2-3 ciklusban tölthetné be.

Pozícióhalmozó polgármesterek

Sokan vannak, akik a polgármesterjelöltség mellett pártjukban, az Országgyűlésben, és esetleg a pártpolitikán kívül is szeretnének helyt állni, egyszerre. Szirbik Imre, Szentes szocialista polgármestere és 2006-os jelöltje, országgyűlési képviselő mindezeken felül tisztséget tölt be a Kisvárosi Önkormányzati Szövetség választmányában, tagja a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanácsnak, elnöke a Szentes Kistérség Többcélú Társulásnak, és 2004-től az Európai Régiók Tanácsa fenntartható fejlődés szakbizottságában is tevékenykedik. Sőt, a Szegedi Tudományegyetemen rendszeresen tart előadást önkormányzati és gazdasági-pénzügyi kérdésekről. A polgármester lapunknak elmondta: összeegyeztethetőek a pozíciók, csupán egy jó háttércsapat szükséges hozzá. „Ez az első képviselői ciklusom, de eddig nem okozott gondot a két poszt ellátása, szervezés kérdése az egész. Jó példa Kósa Lajos debreceni, vagy Tóth József XIII. kerületi polgármester, akik ciklusok óta végeznek jó munkát mindkét szinten” – véli Szirbik Imre. Hozzátette: az összeférhetetlenséggel nem, a polgármesteri ciklusok maximalizálásával viszont egyetértene.

Warvasovszky Tihamér, szintén MSZP-s országgyűlési képviselő, Székesfehérvár ismét ringbe szálló polgármestere politikai feladatain felül például a Fejér Megyei Sakkszövetség elnöke, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének alelnöke, Székesfehérvári Szervezetének pedig elnöke, valamint az Európai Párbeszéd Alapítvány és a Magyar Olimpiai Bizottságnak is tagja.

A Fidesz jelöltjei tudatosan készülnek

A Fidesz két frakcióvezető-helyettesének, Rogán Antalnak és Pokorni Zoltánnak is besűrűsödik majd a programja, ha megválasztják Budapest V. illetve XII. kerületében polgármesternek. Képviselőségükön és a frakcióban ellátott feladataikon kívül ugyanis mindketten bizottságokban is tevékenykednek: Rogán a gazdasági és informatikai bizottság tagja, párttársa pedig az oktatási bizottságban tevékenykedik. Pokorni Zoltán lapunk érdeklődésére, hogy megválasztása esetén mennyire lesz összeegyeztethető számára az országgyűlési munka és a kerületvezetés, röviden ennyit válaszolt: „fogom bírni”. Hozzátette: tudatosan készül a polgármesterségre, ezért nem vállalt vezető pozíciót sem a bizottságban, sem pedig a Fidesz szakmai kabinetében.

Rogán Antal szintén nem tartja problémának a pozíciók összeegyeztetését, bár – mit fogalmazott – „egy fenékkel csak egy lovat lehet megülni”. A fideszes politikus a FigyelőNetnek hangsúlyozta: a jelenlegi polgármester is képviselő, ráadásul vele ellentétben nem egy, hanem két bizottságnak is tagja. „Szándékosan nem vállaltam országos tisztséget az elmúlt hónapokban: a parlamentben sem vállaltam túl sok munkát, és a fővárosi közgyűlés jelölését is elutasítottam. Csak a kerületre szeretnék koncentrálni. A képviselőségemet mindenképpen megtartanám, mert véleményem szerint ez inkább segítené a munkámat. Ráadásul szimbolikus jelentősége is van, hiszen a Parlament is az V. kerületben található.

Almássy: lenne értelme az összeférhetetlenségnek

A FigyelőNet kutatása alapján a legtöbb pozíciót felhalmozó polgármester-jelölt a szintén Budapest V. kerületében induló Almássy Kornél. Az MDF országgyűlési képviselője ugyanis a parlament oktatási és tudományos bizottságának tagja, a sport- és turisztikai bizottságnak pedig alelnöke. A fiatal politikus ezek mellett az MDF budapesti szervezetének elnöke és az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) alelnöke, sőt a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója. Almássy ezzel együtt úgy gondolja, megválasztása esetén helyt tudna állni valamennyi poszton, igaz, az egyetemről valószínűleg le kéne mondania. „Ha megválasztanak polgármesternek, sok mindent át kell értékelni. Az IDF-ben egyébként tudatosan nem indultam újra az elnökségért, hiszen alelnökként jóval kevesebb feladatom lesz, így tudnék a kerületvezetésre koncentrálni” – mondta Almássy Kornél a FigyelőNetnek.

Hozzátette: azt vallja, jó, ha egy politikus több lábon áll, ezért egyetemi állását sem szeretné feladni, de ha nem bírja a jelenlegi heti hat órát megtartani, fizetés nélküli szabadságot fog kivenni. „A sok elfoglaltságot egyébként megszoktam, az elmúlt három évben a napi nyolc óra helyett inkább 16-ot dolgoztam. A parlamenti és a városvezetői munka összeegyeztethetőségét mutatja egyébként, hogy két riválisom, Rogán Antal és Steiner Pál szintén országgyűlési képviselők” – hangsúlyozta az MDF politikusa. Lapunk kérdésére elmondta, ezzel együtt támogatná Hock Zoltán azon javaslatát, amely szerint a polgármesterek újraválaszthatóságát szabályozni kéne, és összeférhetetlenséget kéne megállapítani az országgyűlési képviselőség és a polgármesterség között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik