Belföld

A klímaváltozás hatásai ellen lépne fel az MDF

Budapesti viharjelző rendszer létrehozásával, a fák állapotának felmérésével és az építésügyi előírások áttekintésével lépne fel a klímaváltozás hatásai ellen a fővárosban Katona Kálmán.

Az MDF főpolgármester-jelöltje csütörtökön Budapesten ismertetett elképzelései szerint a balatonihoz hasonló viharjelző rendszert kellene létrehozni Budapesten, amely a Halászbástyán, a János-hegyen, a Várhegyen, a Duna-parti szállodák tetején villogó lámpákkal figyelmeztetne az esetleges viharveszélyre. Katona Kálmán fontosnak nevezte a közterületeken lévő fák állapotának felmérését, a veszélyes fák megerősítését, illetve kivágását és újratelepítését. Emellett szorgalmazta az építésügyi előírások áttekintését, figyelemmel a Magyarországon a szokásosnál nagyobb viharokra, szélre és csapadékra.

Az MDF főpolgármester-jelöltje elmondta: a globális klímaváltozás hazai hatásait felmérő kutatási program eredményei szerint az átlaghőmérséklet növekedésével, a mediterrán klíma északabbra tolódásával lehet számolni, és nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő szélsőséges időjárási jelenségek is. Ugyanakkor a hőmérséklet növekedése pozitív hatással lehet az idegenforgalomra a turistaszezon meghosszabbodásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik