Belföld

Gyurcsány: Orbán átlépte a Rubicont

Orbán Viktor kétségbe vonja a magyar kormány legitimitását – írta a blogjában a kormányfő, aki szerint eddig nem volt olyan komoly magyar parlamenti erő, amely hasonlót cselekedett volna.

„Orbán Viktor tehát kétségbe vonja a magyar kormány legitimitását. Eddig nem volt olyan komoly magyar parlamenti erő, amely hasonlót cselekedett volna. Ma elnök úr nyíltan beszélt” – írta blogjában Gyurcsány Ferenc szerdán, miután olvasta Orbán Viktor nyilatkozatát.

A Fidesz elnöke ugyanis a brit Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta: „A jelenlegi magyarországi helyzet példátlan az elmúlt 16 év történetében…, a jelenlegi kormánynak nincs mandátuma, mivel a baloldali koalíció a parlamenti helyek tekintetében győzött ugyan, de az erkölcs tekintetében elveszítette a választásokat”. Orbán ezenkívül az interjúban kifejtette, a népnek joga van az ellenállásra, azaz „Visszatér a reflexszerű burkolt ellenállás, ami az emberek társadalmi viselkedését jellemezte a kommunista rezsim idején, s ez rossz dolog”.

A miniszterelnök a kijelentésekre pedig úgy reagált: „a Fidesz elnöke ma átlépte a Rubicont”. Mint írta, szerinte mindenről lehet vitázni, kormányzásról és politikai erkölcsről, „de radikális ellenállást szítani, átlépni a demokratikus játékszabályokon, ez már nem elvi vitakérdés, ez az igazi vízválasztó”.

Békétlenséget szító nemzeti radikalizmus vagy a nyugodt építkezést választó nemzeti progresszió? Lehet választani, már október 1-jén is – zárta bejegyzését Gyurcsány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik