Belföld

Századvég: fej-fej mellett Demszky és Tarlós

Demszky Gábor (SZDSZ-MSZP) és Tarlós István (független, de jobboldali pártok támogatják) főpolgármester-jelöltek között kiélezett küzdelmet jelez a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Forsense közös közvélemény-kutatása. Az elemzők szerint több mint másfél évtized elteltével első ízben mutatkozik reális esély arra, hogy Demszky Gábort leváltsák a budapesti városvezetés éléről.

Az öt nyilvántartásba vett főpolgármester-jelölt közül Demszky Gábor és Tarlós István támogatottsága között – a szeptember 4. és 11. között készített – felvétel nem mutat szignifikáns különbséget: a megkérdezettek 33 százaléka jelezte, hogy Demszkyre voksol, 31 százalék pedig Tarlós Istvánra kívánja leadni szavazatát. Az elemzők rámutattak arra, hogy két vezető jelölt közötti jelenlegi szoros versenyben meghatározó jelentőségű lehet a választásukban bizonytalanok (17 százalék) és a preferenciájukat eltitkolók (8 százalék) szavazata, valamint a választási részvételi arány alakulása. A részvételüket biztosra ígérők között az arány: 38 százalék voksolna Demszkyre és 36 százalék Tarlós Istvánra, 8 százalék pedig Katona Kálmánra (MDF). A biztos szavazó, de ismeretlen preferenciájú választók az összes megkérdezett mintegy 9 százalékát alkotják.

Ha Demszky és Tarlós között lehetne választani, akkor a megkérdezettek azonos arányban, 38-38 százalékban támogatnák őket. Katona Kálmán támogatóinak 38 százaléka szavazna a két jelölt közül Tarlós Istvánra és 25 százalékuk Demszky Gáborra, míg 23 százalékuk egyikükre sem, 12 százalék pedig nem tud választani a két politikus közül – olvasható. Az október 1-jei önkormányzati választáson a fővárosiak 59 százaléka ígéri biztosra a részvételét, áll az elemzésben. A kérdőíves közvélemény-kutatás adatfelvétele 2006. szeptember 4. és 11. között történt, amelynek során összesen 1134 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú budapesti személyt kérdeztek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik