Belföld

Ki fütyülte ki Gyurcsányt?

Míg az MSZP bizonyítékkal támasztja alá, hogy a Fidesz áll a provokátorok mögött, addig az ellenzéki párt állítja: egyedül Gyurcsány érdeke saját maga kifütyülése.

Pokoli forgatókönyv részesei vagyunk – közölte az MSZP alelnöke, aki szerint Fidesz által szervezett provokátorok járják az országot. Mint arról a FigyelőNet korábban beszámolt, Gyurcsány Ferencet kampánykörútja több állomásán is kifütyülték. Juhász Ferenc szerint a legnagyobb ellenzéki párt áll az uszítások mögött, mint mondta: a Fideszt ugyanis nem a tettvágy, hanem a bosszúvágy vezeti a 2006-os önkormányzati választásokon. A szocialisták elnöke egyébként keddi sajtótájékoztatóján, hogy igazolja vádjait, még bizonyítékokat is bemutatott.

Nagykőrösi szervezés

Juhász állítása szerint a nagykőrösi demonstrációra először Körtvélyes Attila, a Fidesz politikusa saját blogjában invitálta az embereket: „A Gyurcsány-csomag és megszorító lépései ellen tüntetést szervezünk. A helyi Fidesz szeretné, ha mindazok, akiket érint a csomag és annak tartalma, és nem értenek egyet vele, jöjjenek el és nyilvánítsák ki szabadon véleményüket” – írta bejegyzésében a politikus.

A szocialisták szerint egyébként a fideszes polgármester a rendezvény előtt két nappal a képviselő testület ülésén is meghívta az embereket a Gyurcsány-ellenes demonstrációra. A jegyzőkönyv kivonata szerint Czira Szabolcs következőket mondta: “Mindenkit nagy szeretettel várnak 9-én délután 3 órakor a Toldi Iskola előtt, hogy méltó, méltó módon köszönthessék Gyurcsány Ferencet a Gyurcsány csomagja miatt.” Mindezek mellett egyébként a helyi lapban egy fizetett hirdetésben is közzétették a demonstráció részleteit.

Juhász a tájékoztatón olyan képeket is felmutatott, melyek szerint ugyanazok az emberek több helyszínen is megjelentek, hogy kifütyüljék a miniszterelnököt.

Gyurcsány szervezi?

A Fidesz alelnöke a Nagykőrösön történtekre egyébként úgy reagált: sajnálom, hogy a polgármester belekeveredett ilyesmibe. Varga Mihály nem jött elő bizonyítékokkal kedden, azt viszont kijelentette: a Fidesz sehol sem szervezett ilyen megmozdulásokat. “Nincsen olyan központ, ahol Obán Viktor és Kövér László irányítaná az embereket a tüntetésekre” – jelentette ki Varga. A politikus szerint egyébként egyedül a kormány érdeke, hogy az önkormányzati választás a kampányról és a sípolókról szóljon, ne pedig az eddigi tevékenységéről. Hangsúlyozta: Gyurcsány érdeke, hogy elterelje a figyelmet a vizitdíjról, a tandíjról és az adóemelésekről.

Varga úgy véli, hogy a miniszterelnök szándékosan provokálja az embereket, akik a megszorító intézkedések miatt valóban elkeseredettek. A Fidesz alelnöke egyébként ismét felkért minden polgármestert és szimpatizánst, hogy ne vegyen részt az MSZP rendezvényein, ha pedig „mégis odakeverednek, akkor békésen tiltakozzanak”. A Fidesz ezzel lezártnak tekinti az ügyet.


Rászervezenk az elégedetlenségre?


A legvalószínűbb variációnak azt tartom, hogy a meglévő elégedetlenségre, amely önmagában is eredményezhetne szórványos tiltakozó akciókat, a párt helyi képviseletei „rászerveznek” – véli a Vision Consulting politológusa. Mint a FigyelőNetnek elmondta, szervezés nélkül ugyanis nem valószínű, hogy valamennyi kormányfői látogatást viszonylag nagyszámú, transzparensekkel tiltakozó csoportok kísérnék.


Budai Bernadett szerint a tiltakozások politikai jelentősége abban áll, hogy mennyit hisznek el belőle az emberek, illetve azt inkább az MSZP vagy inkább a Fidesz kezdeményezésének tartják. Emlékeztetett arra, hogy a parlamenti választási kampány kezdetén kirobbant Magyar Vizsla-ügy is hasonló hatással bírt. Akkor ugyanis egy nyilvánosságra került fax, mint bizonyíték egyértelműen eldöntötte a kérdést, és bumerángként vissza is csapott a Fideszre. Most szintén hasonló céllal igyekszik mindkét oldal bizonyítékot felmutatni, ami eddig kimerült a „kinek az érdeke” – típusú érvelésben – hangsúlyozza a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik