Belföld

Nem Colbert lesz az M0-s híd névadója

Lezárult az új M0-ás északi híd elnevezésére kiírt internetes szavazás második fordulója pénteken, a lista élén az első forduló eredményéhez hasonlóan továbbra is Stephen Colbert híd javaslat áll. A szabályok szerint ugyanakkor élő emberről nem nevezhetik el a hidat.

A GKM és a Fővárosi Önkormányzat közösen meghirdetett névadó szavazásra a második fordulóban csaknem 372 ezer szavazat érkezett. A szavazatok 25 százaléka azt az ötletet támogatja, hogy az amerikai humoristáról nevezzék el az új hidat. Huszonhárom százalékot kapott a Jon Stewart híd, ugyanennyit a Zrínyi híd, és 10 százalékot az Eötvös híd.

A kiírás szerint a második szakaszban a 25 legtöbb szavazatot kapott elnevezés közül három kerül a Földrajzinév-bizottság döntési fóruma elé.

A híd nevét a Földrajzinév-bizottság véglegesíti nyelvhelyességi és földrajzi szempontok alapján. A második forduló legtöbb voksát elnyert névjavaslat, amely egyben megfelel a bizottság elvárásainak, jó eséllyel válhat az M0 Északi-híd nevévé.

Vannak szabályok

A jogszabályok szerint a földrajzi nevek megállapításakor figyelemmel kell lenni az érdekelt lakosság élő névhasználatára, a helyi önkormányzat, a társadalmi és gazdasági szervezetek véleményére, továbbá a természet- és társadalomtudományok eredményeire, a történelmi hagyományokra, különösen a helytörténeti kutatásokra, elpusztult települések nevére, ezen kívül a földrajzi környezetre, a nemzetiségi viszonyokra, a nyelvi, a nyelvhelyességi követelményekre. Nem nevezhető el a híd például élő személyről.

Két év múlva adják át

Az Újpestet és Budakalászt összekötő M0-s északi híd összesen 62 milliárd forintos közlekedési beruházás, amelyet 2008 augusztusában adnak át. A leendő, összesen 3,2 kilométer hosszú híd 2 kilométeres szakasza ível majd át a Dunán, és 29 pilléren fog állni. A híd szélessége 47 méter lesz, amelyen 2-szer 2 sávban gurulhatnak majd az autók, de gyalogos és kerékpáros forgalomra is alkalmas lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik