Belföld

Az államfő hivatala meghökkent az ügyészpletykákon

Meghökkentőnek nevezte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke, hogy a Népszava hétfői írásában kormányzati körökből származó értesülésekre hivatkozva nevezte meg Kovács Tamás katonai főügyészt, mint lehetséges legfőbbügyész-jelöltet.

Wéber Ferenc az MTI megkeresésére elmondta: az államfő korábban kategorikusan kijelentette, hogy pártokkal a legfőbbügyész-jelölt személyéről nem egyeztet, így érthetetlen, hogyan származhat kormányzati körökből ilyen jellegű információ.

Sólyom László szeptember 18-án nevezi meg jelöltjét. Egy személyt nevez meg és mint azt már korábban is elmondta, a jelölt, hasonlóan Horányi Miklóshoz, minden szempontból alkalmas lesz a legfőbb ügyészi posztra – tette hozzá.

Wéber Ferenc az államfő egy korábbi, a Heti Válasznak adott lapinterjújára hivatkozva megismételte, hogy a legfőbbügyész-jelöltnek kitűnően kell ismernie a büntetőeljárást és a büntetőjogot, komoly ügyészi tapasztalattal kell rendelkeznie. Képesnek kell ellenállnia a politikai nyomásnak és kézben tartani az ügyészség hierarchikus rendszerét.

“Folyamatban van a jelölt kiválasztása, ezt követően kerül sor a szakmai véleményeztetésre” – fogalmazott a KEH sajtófőnöke.

Az, hogy mely szervezetekkel és pontosan mikor véleményezteti jelöltjét az államfő, a személy kiválasztását követően döntenek – tette hozzá.

Az Országgyűlés július 3-án szavazott úgy, hogy nem választja legfőbb ügyésszé a köztársasági elnök előző jelöltjét, Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét.

Sólyom László köztársasági elnök a titkos szavazás után azt mondta, alkotmányos és nem politikai kérdésnek tekinti a legfőbbügyész-jelölést, és fog találni olyan jelöltet, aki méltó a tisztség betöltésére, biztosítani tudja az ügyészség presztízsét, szakmailag megfelelő és garantálja a pártatlanságot.

A Népszava hétfői számában kormányzati forrásból származó értesülésre hivatkozva közölte, hogy Kovács Tamás katonai főügyész lehet a nemrég posztjáról leköszönt Polt Péter utódja.

A lap információi szerint az altábornagyot (aki hivatali pozíciójában egyben a legfőbb ügyész egyik helyettese is) tekintik jelenleg az egyik legbiztosabb befutónak. A Népszava úgy tudja, hogy ezt erősítheti, hogy a Honvédelmi Minisztériumban tervezett átalakítások miatt több szervezet is kikerül a tárca irányítása alól: a katonai ügyészség épp most kerül át a Legfőbb Ügyészséghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik