Belföld

Az SZDSZ demonstrációra hív a Mária Valéria hídra

AZ SZDSZ Új Generációja azt javasolja a politikai és civilszervezeteknek, hogy szeptember 9-én közösen demonstráljanak a tolerancia mellett az Esztergomot és Párkányt összekötő Mária Valéria hídon – jelentette be John Emese, az SZDSZ Új Generáció elnöke.

A liberális politikus úgy fogalmazott: a nacionalista megszólalások hosszú évek békés együttélése után ismét felkorbácsolták az indulatokat mind Szlovákiában, mind Magyarországon. A jövőnk a békés együttélés jövője, nem pedig a nacionalizmusé és az erőszaké – tette hozzá.

Mint elmondta, jövő héten szombaton este hét órára a Mária Valéria hídra várják azokat a politikai és civilszervezeteket, amelyek „velünk együtt szeretnének a tolerancia mellet kiállni a nacionalizmussal és az erőszakkal szemben”. Hozzátette: a hídon virágot helyeznének el a béke jelképeként.

A sajtótájékoztatón bemutatták az SZDSZ rövidfilmjét, melyben Kovács Pisti és Hanna, egy szlovák kislány „nem ezt vártuk tőletek” mondattal utal a nacionalista megnyilvánulásokra. Eörsi Mátyás, az SZDSZ ügyvivője azt mondta: Kovács Pisti és Hanna nem azt várta a szlovák skinheadektől, hogy Nyitrában egy aluljáróban nyílt utcán verjék a magyarokat, és a magyar skinheadektől sem, hogy futballmeccsen rendkívül otromba kirohanásokat intézzenek a szlovákokkal szemben.

Mint kiemelte, a szlovák kormányfő még mindig adósa annak, hogy a magyarellenes atrocitásoktól, és a „magyarellenes partnerének”, Ján Slotának a rendkívül otromba magyarellenes kirohanásaitól elhatárolódjon. A liberális politikus hangsúlyozta: pártja nevében azzal a kéréssel fordul azokhoz a szurkolókhoz, akik a hét végén elmennek a Magyarország–Norvégia labdarúgó-mérkőzésre: tartózkodjanak mindenfajta szlovákellenes megnyilvánulástól.

A legmagasabb elismerés hangján szeretnénk szólni azokról a szlovák civilszervezetekről és demokratákról, akik Szlovákiában gyűlést tartottak, és demonstráltak a gyűlölet ellen, valamint a magyar–szlovák békés egymás mellett élés mellett – jelentette ki Eörsi Mátyás. Ezt kell tennie minden demokratának Szlovákiában és Magyarországon – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik