Belföld

Politikai okokra gyanakszik a felfüggesztett polgármester

Felfüggesztésének politikai oka volt, a Várbazár csak az ürügyet szolgáltatta – közölte Nagy Gábor Tamás, az I. kerület fideszes polgármestere.

“Ennek az ügynek tulajdonképpen nem sok köze van a Várbazárhoz” – kezdte sajtótájékoztatóját a polgármester. Nagy Gábor Tamás szerint csak politikai okai lehettek felfüggesztésének, hiszen azt a képviselő-testület MSZP-s, SZDSZ-es tagjai, valamint Vaskor László kezdeményezte, aki egyébként MDF-es polgármesterjelöltként indul az önkormányzati választáson.


Jogtalanul függesztették fel


Mint arról korábban beszámoltunk, augusztus 9-én a budavári önkormányzat „csonka testülete” fegyelmi eljárást kezdeményezett Nagy Gábor Tamás ellen a „Várbazár üzleti hasznosításának érdekében folytatott polgármesteri tevékenység részletes kivizsgálására”. Ugyanez a testület arról is döntött, hogy a vizsgálódás idejére felfüggesztik a fideszes polgármester foglalkoztatási jogviszonyát, helyettesének pedig Görög Tibor független képviselőt tették meg. A döntés után a jegyző törvényességi felülvizsgálatot kért a Közigazgatási Hivataltól, amely végül számos jogszerűtlenséget vélt felfedezni. Egyrészt törvénysértőn választották meg Görög Tibort polgármester-helyettesnek, másrészt két képviselő-testületi ülést is jogtalanul hívtak össze.


Nagy Gábor Tamás a felfüggesztő határozatot egyébként a Fővárosi Bíróságon támadta meg, a nemperes eljárásban szerdán született jogerős határozat a felfüggesztés megszüntetéséről. A bíróság ugyanis alaptalannak és nem bizonyíthatónak találta a felfüggesztés okát, miszerint a polgármester akadályozná az ellene folyó vizsgálatot. A fegyelmi bizottság egyébként a mai napig nem hallgatta meg őt, pedig a felfüggesztés óta már húsz nap telt el, a jogszabályok alapján viszont 15 napon belül meg kellett volna őt hallgatni.

Nem dönthet a Várbazárról


Az I. kerület polgármestere elmondta: az elmúlt napokban sokan kérdezgették őt a Várbazár történetéről, szerepéről, de szerinte ezeket a kérdéseket a szakminiszternek Hiller Istvánnak, illetve a Budavári Kht. ügyvezetőjének kellett volna feltenni, mert ők vannak döntési pozícióban a Várbazár sorsáról. Hozzátette: örülne neki, ha az elmúlt hetek történései rávilágítanának arra, hogy “a döntéshozók felelőssége az, hogy minél előbb megoldódjon a Várbazár sorsa”.


Nagy Gábor Tamás szerint megdőlt az a korábbi érv, hogy a magyar költségvetés nem bírná el a hasznosítás költségeit, mert ma már európai uniós támogatást is igénybe lehetne venni akár a beruházás nyolcvan százalékának erejéig. Így a most tervezett, üzleti célú hasznosítás 15-18 milliárdja helyett annak egyharmadából rendbe lehetne hozni a műemlékeket” – hangsúlyozta a politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik