Belföld

Orbán tíz hellyel előzi meg Gyurcsányt

A rendszerváltozás óta nem volt ilyen kedvezőtlen a magyar politikai elit megítélése, és a kormánypárti politikusok népszerűségromlása alig jár együtt az ellenzékiek iránti rokonszenv emelkedésével – írja a Népszabadság.

A Szonda Ipsos 2006. augusztus 12–22 között végezte az adatfelvételt, a megkérdezettek száma 1500 fő volt, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

A lapban megjelent grafikon szerint a legnépszerűbb magyar politikus Szili Katalin, aki 54 ponton áll a 0–100-as beosztású skálán. Őt 53 ponttal, Sólyom László, 52-vel Dávid Ibolya és 51 ponttal Göncz Kinga követi. A dobogósok népszerűsége azonban egy-egy ponttal csökkent. Orbán Viktor 49 ponttal az ötödik helyen áll, népszerűsége két ponttal emelkedett. Gyurcsány Ferenc négy pontot vesztett népszerűségéből, augusztusban 39 pontot „szerzett”, ami a lista 15. helyére volt elég.

A hónap nagy vesztese Molnár Lajos egészségügyi miniszter – a népszerűsége hat pontot esett –, de folytatódott a miniszterelnök renoméjának csökkenése is. A legnépszerűbb magyar politikus, Szili Katalin az eddigi legalacsonyabb, 54 ponton áll. A listán lévők harmada alatta marad – a 0-tól 100-ig terjedő skálán – a 40 pontnak, továbbá az átlagok átlaga is minden eddiginél alacsonyabb: 42 pont – írja a Népszabadság.

A miniszterelnök augusztusi visszaesése lényegében a politikai értelemben bizonytalan és passzív rétegeknek köszönhető. Amíg a múlt hónapban még 43, addig most 34 pontot kapott tőlük. Gyurcsány Ferenc megítélése továbbra is rendkívül pozitív a szocialista szavazótáborban (80 pont), és nagyon negatív a Fidesz hívei körében (14 pont).

A kormánypárti politikusok átlagosan – a júniusi három- és a júliusi egypontos csökkenést követően – két pontot veszítettek. Az elmúlt hónap legnagyobb változásai Molnár Lajos egészségügyi miniszternél figyelhető meg: 27-ről 37 százalékra emelkedett az ismertsége, és 39-ről 33 pontra esett a rokonszenvindexe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik