Belföld

A kormány eltörli a 13. havi nyugdíjat?

A Magyar Nemzet szerint a kormány nem tartrja kizártnak a 13. havi nyugdíj megszüntetését.

Eörsi Mátyás, a parlament európai ügyek bizottságának SZDSZ-es elnöke a testület tegnapi ülésén felvetette Veres János pénzügyminiszternek: érdemes lenne megfontolni a 13. havi nyugdíj beépítését a normál, 12 havi juttatásba. Mint kifejtette, a később nyugdíjba vonulók számára a 13. havi ellátás „már nem lenne hivatkozási alap”, azaz ők már nem kapnák meg ezt a juttatást.

Az ülésen részt vevő Veres János nem tiltakozott az ötlet ellen, hanem ígéretet tett arra, hogy felveti Eörsi javaslatát, de mint mondta: azt nem ígérheti, hogy a kormány el is fogja fogadni.

A 13. havi nyugdíj bevezetése az MSZP 2002-es választási programjában szerepelt, és később fokozatos bevezetéséről döntött Medgyessy Péter kormánya úgy, hogy a nyugdíjasok a negyedik évben kapják kézhez a teljes 13. havi összeget, azt is két részletben. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a nevével fémjelzett megszorítócsomag vitája óta folyamatosan azt hajtogatja, hogy a 13. havi nyugdíjat mindenképpen megvédi a kormány, jóllehet az uniós körök és befektetők nyíltan a megszüntetés mellett vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik