Belföld

Újra van polgármestere az I. kerületnek

A Fővárosi Bíróság szerdán kiadott végzésével megszüntette az első kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás felfüggesztését. A fideszes polgármestert korábban a budavári képviselő-testület fosztotta meg a posztjától.

A végzésben a bíróság megállapította, hogy a polgármester kérelme a felfüggesztés megszüntetésére megalapozott volt. A bíróságnak csak ebben a kérdésben kellett állásfoglalást hoznia, hivatalból nem vizsgálhatta a fegyelmi eljárás megindításának indokoltságát, illetve jogszerűségét.

Az indoklásban kifejtették, hogy „osztja a bíróság a kérelmező azon véleményét, hogy a tájékoztatási kötelezettsége megtörténtét és annak tartalmát iratok, testületi ülési jegyzőkönyvek, előterjesztések tartalmazzák”. A bíróság azt is megállapította: arra nincs adat, hogy „a polgármester hosszabb időn keresztül vagy több alkalommal tanúsított volna olyan elítélendő magatartást (más ügyekben vagy szituációkban), ami miatt alappal lehet következtetni részéről a vizsgálat akadályozásának szándékára vagy lehetőségére. A bíróság kimondta: „Tekintettel arra, hogy a foglalkoztatási jogviszony felfüggesztése szigorú szankció, csak a törvényben rögzített feltételek valamelyike fennállása esetén lehet élni vele, és ez jelen esetben nem volt megállapítható, így a bíróság a felfüggesztést megszüntette.

Mint arról a FigyelőNet is beszámolt, az első kerület fideszes polgármesterét azért függesztette fel a budavári képviselő-testület, mert Nagy Gábor Tamás az önkormányzati testület jóváhagyása nélkül 90 évre kiadta egy cégnek a Várkert Bazár hasznosítási jogát. A fegyelmi eljárást egyébként Vaskor László MDF-es alpolgármester kezdeményezte, azóta a polgármesteri te-endőket az ex-fideszes Görög Tibor alpolgármester látta el.

A Közigazgatási Hivatal egyébként a jegyző kérésére többször is vizsgálta a leváltás körülményeit. Megállapították: a képviselőtestület többször törvénytelenül ülésezett, ráadásul jogsértő módon döntött a polgármester helyettesítéséről.

Az ügy részleteiről a polgármester csütörtökön délelőtt tart sajtótájékoztatót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik