Belföld

Igen kevés elsőssel indul a tanév

Idén először kezdi meg az általános iskolát 100 ezer főnél kevesebb diák, amely tendenciát nem hagyhatnak figyelmen kívül az oktatási rendszer átalakításakor – jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón Hiller Isván, oktatási és kulturális miniszter.

Idén 97 622 első osztályos tanuló kezdi meg általános iskolai tanulmányait, így ebben a tanévben csökken először százezer alá az ilyen kisdiákok száma. Az általános iskolás korúakról szólva elmondta, a 2006/2007-es tanévben számuk 845 592 lesz, ám ez a következő években csökkenni fog.

„Ez több mint sajnálatos” – fogalmazta meg véleményét a miniszter hozzátéve, hogy a magyar oktatási rendszer átalakításakor nem hagyhatják figyelmen kívül ezt a tényt, mert a pedagógusok létszáma közel húszezerrel nőtt 1980 óta.

Az oktatási támogatásokról szólva elmondta, 742 300 rászoruló diák részesül ingyenes tankönyvellátásban, illetve 300 ezer gyerek kap rendkívüli gyermekvédelmi támogatást. Az oktatási miniszter hangsúlyozta: szeptember 1-jétől életbe lép egy olyan változás, mely szerint a munkáltató a rendes munkaidőn belül heti két tanórai foglalkozást rendelhet el egyéni foglalkozás, tanórán kívüli foglalkozás megtartása érdekében.

Az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem hiszi, hogy egy olyan rendelkezés, amely nem kötelező jelleggel írja elő e foglalkozások megtartását, alkotmányellenes lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik