Belföld

Alkotmánybírósághoz fordultak a pedagógusok

Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a módosított közoktatási törvény miatt, mert szerintük sérül az egyenlő munkáért egyenlő bér elve.

Az érdekvédő lépésüket indokolva Varga László elnök kifejtette: álláspontjuk szerint sérül az egyenlő munkáért egyenlő bér elve. Alkotmányossági aggályokat lát abban, hogy a kötelező óraszámemelést az intézményvezetők jogkörébe helyezik, s így egyes pedagógusok ugyanazért a bérért heti plusz két órát is kénytelenek lesznek teljesíteni.

Alkotmányossági aggályokat vet fel szerinte az is, hogy a jogszabály alkalmazására nem biztosítanak kellő felkészülési időt, s a végrehajtásról szóló kormányrendelet sem készült el. Varga László kifogásolta azt is: a pedagógusok munkaterhe oly módon nő, hogy a pedagógusok egy része ingyen, míg másik részük érzékelhető keresetvesztés mellett lesz kénytelen feladatát ellátni.

Több mint 40 órát dolgoznak

Szlankó Erzsébet alelnök elmondta: a pedagógusok nem a heti 22 órát sokallják, s nem arról van szó, hogy kevesebbet akarnának dolgozni. A pedagógusok munkája ugyanakkor nem csupán a kötelező órák megtartásából áll – jegyezte meg. Azt Varga elismerte, azt nem lehet általánosságban megmondani, hogy heti hány órát tölt egy pedagógus ilyen tevékenységgel, de a tanárok egy jelentős részénél a tanítási órákkal együtt ez meghaladja a heti 40 órát.

Az egyesület számításai szerint nagyságrendileg egy 40 éves pedagógusnál heti plusz egy óra bruttó 3500-4000 forintot jelenthet, ennyitől esnek el azok, akiknél ez nem lép be. Varga László ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem tudnak azonosulni a kötelező óraszámemeléssel, de ha egységesen rendelnék el a kötelező két órát, az legalább törvényes lenne.

Még várnak a kormányra

Árok Antal alelnök arról beszélt, hogy a szakszervezethez érkező jelzések alapján számos önkormányzatnál tanácstalanság tapasztalható a közoktatási törvény változásai kapcsán. Az esetleges további lépésekről azt mondta, azokat nagyban befolyásolja, hogy a kormány szeptember 10-én milyen javaslatot tesz le a közalkalmazotti bérrendszer átalakításáról. Ettől függ az is, hogy kezdeményezik-e az egységes közszolgálati sztrájkbizottság összehívását, illetve indítanak-e országos népi kezdeményezést – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik