Belföld

2015-re eltűnhet a Dzsumbuj

Bár tervek vannak, mégis csak 2015-re sikerül felszámolni a fővárosi gettóként számon tartott ferencvárosi Dzsumbujt – jelentette ki Gegesy Ferenc polgármester. Addig is évente 200 millió forintot költenek arra, hogy az itt élők máshová, jobb körülmények közé kerülhessenek.

Ha a főváros, korábbi ígéretének megfelelően támogatja a rehabilitációs programot a Dzsumbujban, akkor két-három év alatt rendeződhetne a nehéz körülmények között élők sorsa – mondta a IX. kerület vezetője, aki délelőtt látogatást tett a látványosan lepusztult Illatos úti lakótelepen. Szintenként haladva egyébként várhatóan a jövő év elejéig elköltöztetik a családokat, majd lebontják az üresen maradt épületeket.

10 év alatt tűnhet el

Ferencváros szégyenfoltja teljesen csak tíz év alatt tűnhet el teljesen, hiszen sokan laknak még a Dzsumbujban, a költöztetésük pedig nehézkes. A polgármester egyébként arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évben több mint 200 millió forintot fordítottak a Dzsumbujra, beleértve ebbe még az itt működő biztonsági szolgálatot is.

Az 1937-ben átadott, három épületből álló telep, a Dzsumbuj egyik legfőbb problémája az, hogy egy gyártelepi környezetbe ékelődött, és így elszigetelődött a város életétől. Az egymásra nyitott, többnyire kis alapterületű, egyszobás otthonokból álló telep, mint „egyedi szubkultúra koncentrálja, tartósítja és újratermeli a nyomort” – áll a kerület által készített jelentésben, melynek írói megállapítják még azt is, a fővárosban máshol is találhatók ilyen „zárványtelepek”, de a Dzsumbujban érhető leginkább tetten a gettósodás, a nyomor koncentráltsága.

A főváros mégsem támogatta

Demszky Gábor főpolgármester még 2005. február 17-én jelentette be, hogy szociális városrehabilitációs program indul a többi közt a IX. kerület részvételével. A városvezető akkor azt mondta: a négyéves modellkísérletre, amely a kőbányai Bihari úti telepet, a józsefvárosi Magdolna negyedet, valamint a ferencvárosi Dzsumbujt érinti, 1,8 milliárd forintot irányoztak elő. Gegesy Ferenc ugyanakkor közölte, hogy a főváros a bejelentés ellenére nem nyújtott támogatást a Dzsumbuj szociális rehabilitációjához.

A Dzsumbuj legújabb kori történetéhez tartozik az is, hogy 2005 decemberében „Ferencváros kirekesztő politikája” ellen demonstrációt tartottak a kerületi önkormányzat előtt. A tiltakozást szervező Roma Polgárjogi Alapítvány szerint a városrehabilitáció leple alatt kiszorítják a kerületből a legszegényebbeket és a romákat. Azt követelték, hogy akik a Dzsumbujban élnek, kapjanak tisztességes elhelyezést a kerületben, és az önkormányzat bontsa le a gettót.

A demonstrációra azt követően került sor, hogy egy nappal korábban az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium felfüggesztette a Dzsumbuj helyzetének rendezésére életre hívott együttműködési programban való részvételét. A szándéknyilatkozat szerint a megvalósítást egyébként több százmillió forinttal támogatta volna a fővárosi önkormányzat, míg a kerület az ehhez szükséges önrészt állta volna. A szaktárca pedig azt vállalta, hogy a szakértői háttérhez és az európai uniós támogatáshoz való hozzáférésben nyújt segítséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik