Belföld

Szeptember 21-én lesz a tandíjtüntetés

Szeptember 21-én a fővárosban, a Kossuth téren tartja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK)demonstrációját a tandíj ellen – jelentette be Schöberl Márton elnökségi tag a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Közölte: várnak minden felsőoktatási hallgatót és magyar állampolgárt, akik egyetértenek azzal, hogy a felsőoktatásban valódi reformra és nem tandíjra van szükség. Minden magyar állampolgárra számítanak, de semmilyen párt támogatásából nem kérnek – mondta. A délután öt órakor kezdődő demonstrációra minimálisan 10 ezer részvevőre számítanak.

Hangsúlyozta: a tüntetés nem cél, hanem eszköz, hogy a kormány, a parlament felé valódi társadalmi igényt jelenítsenek meg. Kérdésre válaszolva elmondta: a szeptember 21-i demonstrációtól függetlenül más figyelemkeltő akciókra is kell számítani, többek között Debrecenben és Szegeden, de több egyetemi városból is jelezték a hallgatói önkormányzatok hasonló akciókban gondolkodnak.

Schöberl Márton közölte: soha nem mondták, hogy teljes mértékben tandíjellenesek, azonban jelen formájában semmiképpen sem tudják elfogadni azt. Megjegyezte: továbbra is nyitottak az egyeztetésre.

A szeptemberi demonstrációról több civilszervezettel is egyeztettek, jelezte részvételi szándékát többek között a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, illetve a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete is támogatja a megmozdulást és meghirdeti a hallgatói akciót a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete is.

Arra a felvetésre, hogy terveznek-e most hosszabb demonstrációt hasonlóan az 1995-ös tandíj-ellenes tüntetéshez, „sátorveréshez”, közölte: amennyiben a mostani tüntetés, illetve a tárgyalások nem vezetnek eredményre, az önkormányzati választások után nem zárkóznak el a hagyományok felélesztésétől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik