Belföld

Pécsett nem drágulnak a közműszolgáltatások

A tervezettől eltérően nem emelkednek a víz, a távfűtés és a buszközlekedés díjai szeptembertől Pécsett, miután a közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén lekerültek a napirendről az áremelést célzó javaslatok.

A képviselő-testület arról szavazott volna, hogy érvényesítse a szolgáltatások áraiban az általános forgalmi adó szeptemberi változásait, vagyis az áfa 15-ről 20 százalékra történő növelését. Gonda Tibor, gazdasági ügyekért felelős szocialista alpolgármester és Juhász István, a gazdasági bizottság szintén MSZP-s elnöke azonban visszavonta az előterjesztéseket.

Juhász István indoklása szerint a lakosságra éppen elég teher hárul az országos megszorító intézkedések bevezetésével, ezt pedig nem kívánják tovább növelni.

Nem kampányfogásról van szó, a díjemelés sem októberben, sem novemberben nem kerül újra a közgyűlés elé. Az árak azonban később az energiaár-emelkedések tükrében változhatnak – mondta.

A baranyai megyeszékhelyen egy köbméter víz lakossági fogyasztóknak csatornázott területeken jelenleg 470, nem lakosságiaknak 755 forintba kerül. Egy átlagos, kétszobás lakás éves fűtési díja mintegy 110 ezer forint, az autóbusz-menetjegyért 145, az összvonalas havi bérletért 3930, a tanuló- és nyugdíjasbérletért pedig 1225 forintot kell fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik