Belföld

Nincs politikai felelőse a 20-i eseményeknek

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az augusztus 20-i katasztrófával kapcsolatban úgy döntött, nem indokolt a politikai felelősségre vonás ebben az ügyben – közölte a kormányszóvivő. A kormány arra kéri a fővárosiakat, pénteken egyperces néma leállással emlékezzenek az áldozatokra.

A miniszterelnök úgy döntött, nem lesz politikai felelősségre vonás a vasárnap este történtekkel kapcsolatosan, mivel a vihar és a 120 kilométer/órás sebességgel tomboló szél nem politikai ügy és nem is kampánytéma – mondta Danks Emese. Egy kérdésre válaszolva elmondta, a családjával Balatonőszödön tartózkodó Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt vasárnap este tíz óra körül tájékoztatta a fővárosban történtekről Szilvásy György kancelláriaminiszter. Arra a kérdésre, hogy Szilvásy György ugyancsak a Balaton melletti településen tartózkodott-e vasárnap este, Danks Emese közölte: a miniszter vidéken tartózkodott családjával.

A kormányszóvivő ismertetése szerint Tóth Miklós, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára vasárnap este azonnal tájékoztatta a viharról Szilvásy Györgyöt. A kancelláriaminiszter telefonon felvette a kapcsolatot Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési, valamint Molnár Lajos egészségügyi miniszterrel, akik már tudtak az eseményről, és tájékoztatták Szilvásyt a hatóságok által megtett intézkedésekről – fűzte hozzá. A kancelláriaminiszter ezután tájékoztatta Gyurcsány Ferencet, aki vasárnap délután utazott Balatonőszödre.

Egyperces emlékezés

A szociális tárca jogi segítséget is nyújt a vihar sérültjeinek: szociális ügyekben a 331-1394-es, munkajogi kérdésekben a 475-5861-es telefonszámon, illetve személyesen a Budapest V. kerület, Akadémia utca 3. szám alatti ügyfélszolgálati irodában lehet érdeklődni. „A kormány úgy döntött, Budapest fővárossal közösen arra kéri a budapestieket, hogy pénteken, azaz augusztus 25-én 12 órakor egy perces néma leállással fejezzék ki részvétüket és együttérzésüket a vasárnapi természeti katasztrófa áldozatai és sérültjei iránt” – ismertette a kabinet döntését Danks Emese.

Pénteken a fővárosban megállnak a tömegközlekedési járművek, a Parlament és a főpolgármesteri hivatal épületére gyászlobogót tűznek. A kormány egyben felkéri a közmédiumokat, hogy 12 óra előtt egy perccel emlékezzenek az áldozatokra.


A Fidesz csalódott


„Úgy gondoltuk, hogy a demokrácia 16. évében nem is lehet kétséges, hogy egy ilyen történet vége az, hogy a jogi normák alapján felelősséggel tartozó miniszter vagy önként lemond, vagy pedig a miniszterelnök leváltja; mi ezt vártuk” – mondta Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. Miután „a miniszterelnök ilyen politikai felelőtlenséget követett el”, át kell tekinteniük a helyzetet és megnézniük, hogy milyen szituáció alakult ki, és ebben mit lehet tennie egy ellenzéki pártnak – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik